Головне

Скільки коштує провал збірної України у відборі до ЧС-2018

13.10.2017 12:58 Адміністратор Чемпіона 3099 0
Скільки коштує провал збірної України у відборі до ЧС-2018

Збірна України під керівництвом Андрія Шевченка провалила відбір на ЧС-2018.

Відомий журналіст Костянтин Андріюк у своєму блозі на newwest.media розмірковує над роботою тренерського штабу збірної, а також всього керівництва ФФУ.

"Одразу після призначення головним тренером збірної Андрія Шевченка та оприлюднення ним тренерського штабу у мене була дискусія з колегою по журналістському перу. Колега резонно зауважив, мовляв, такого потужного тренерського штабу не було у жодного тренера в історії виступів збірної України.

Цей аргумент мені і справді крити було нічим. Італійці — Тасотті і Малдера, а також іспанець Ріанчо, який добре зарекомендував себе у тандемі з Ребровим у київському "Динамо". Логічно припустити — коли набирають фахівців з іноземним менталітетом та досвідом, то і завдання перед ними постають максимальні.

Шевченко й українець Марлос. Фото ФФУ

Упродовж усього відбору до ЧС-2018 ми жодного разу не почули натяків про те, що збірна не збирається їхати туди з політичних чи патріотичних міркувань. Отже, резюмую, завдання поїздки до Росії таки стояло. Результат — нуль! Ба навіть менше нуля. Тренерський штаб більш ніж провалив відбір — збірна України не вийшла навіть до стадії плей-оф. А якби турки, які переживають кризу, були трохи успішнішими в останній грі проти Фінляндії, ми би фінішували аж на четвертому місці. А так — треті. І головний тренер нам це подає як... норму. Мовляв, нічого не сталося, живемо далі.

Два італійці плюс іспанець — скільки коштують для ФФУ та українського футболу ці фахівці? Чи ви думаєте, що вони покинули свої теплі та насиджені європейській місця заради альтруїзму? Чи, може, заради честі попрацювати із володарем Золотого мʼяча? Чи заради піару своїх професійних можливостей, які вони збиралися продемонструвати наступного року в Росії?

Якщо останнє дійсно правда, то вся їхня робота коту під хвіст. Скільки ж отримують ці спеціалісти, які проти перших двох команд нашої групи Ісландії та Хорватії набрали аж одне очко? Чому прості пересічні вболівальники та журналісти позбавлені права знати, скільки платить наша федерація за нульовий результат, який ми отримали упродовж останніх півтора року? Відповідь проста: нинішній федерації під орудою її президента та депутата БПП начхати на нас і наші запитання.

От вирішив Павелко, що його кум має стати головним тренером збірної, і ФФУ проголосувала за це в ручному режимі. Захотів Павелко "домастити" свого протеже до ймовірного успіху у Франції на ЄВРО-2016 і втулив його до тренерського штабу. Але тут "нескладуха" — саме це рішення і викликало чвари та розлад у колективі збірної, результатом чого і стали три ганебні поразки та історичне досягнення — збірна України стала першою, яка вилетіла з цього турніру. А тепер прогнозую, що захоче Павелко: щоб Шевченко тренував збірну не лише наступний цикл, а навіть до завершення його правління на чолі ФФУ, так і буде. Не сумнівайтесь. У ФФУ знають, як голосувати в ручному режимі та повним "одобрямсом". Ця звичка у них, як у того Штірліца, випрацювана роками.

Два куми українського футболу. Фото ФФУ

Поодинокі журналісти покричать по інтернет-закутках та й затихнуть. Ці теми не будуть підійматися ані на вищому рівні, ані в популярних футбольних телепрограмах, ані у всеукраїнській спортивній пресі, ані на потужних інтернет-сайтах. А потім буде таке (дарую вам ще один прогноз) — зовсім скоро президент Павелко збере журналістів на довірливу зустріч.

Неформальні зустрічі Павелка з журналістами. Фото ФБ А. Павелко

Таку собі зустріч "без краваток". Із темою "підсумки виступу збірної і решта бла, бла, бла". Ну як збере, цих журналістів обдзвонять у ручному режимі. Ви цього не знали? Так знайте. Вже не вперше на ці теплі, душевні розмови із Павелком персонально обдзвонюють та запрошують конкретних журналістів. Але обдзвонюватимуть далеко не всіх, лише потрібних, лише тих, хто заслужив чи заслужить своє місце в наступних виїздах збірної України та право носити жовту куртку із написом "Вірнізбірній". І після цих зустрічей, де присутнім мʼяко натякнуть (без краваток і в довірливій атмосфері), як потрібно любити кума-тренера і весь його тренерський штаб, знову почне наливатися тепла ванна. У якій плаватимуть епітети "молодийТренер", "затеНаш", "требаДатиШевіЩеОдинШанс", "АНазвітьХтоКрімНього". І так триватиме нескінченно. Вболівальник він же такий, своєю інертністю він все це їм постійно дозволяє.

А повертаючись до фінансової теми, ось яке спостереження. Вже сам вихід збірної на Чемпіонат Європи і світу — це гарантований грошовий бонус від УЄФА та ФІФА. Сума наразі невідома, але достеменно вона буде не менша 8 млн доларів кожному учаснику. Ось за що, окрім спортивної честі, боролася збірна та наша ФФУ. Бонусу тепер немає, цікаво далі подивитися, з чиїх грошей тренерському штабу Шевченка платитимуть зарплати? Ах, точно, згадав. Нам вкотре розкажуть про гроші спонсорів. Але не назвуть жодної конкретної цифри, посилаючись на різноманітні таємниці контрактів та приватне життя. У них і справді інше життя, відірване від наших реалій, економічної, військової та політичної ситуації в країні. Вдивіться в цю світлину, де зображені герої останнього матчу.

Збірна України сумує після поразки хорватам. Фото facebook

На годиннику майже третя ночі, і це ніч після гри Україна — Хорватія — 0:2. А вони все аналізують, сумують та переймаються цією поразкою. І не сумнівайтесь, з їхнього боку, з боку їхнього тренера та нинішньої ФФУ так триватиме завжди. Допоки усі ми їм це щоразу будемо дозволяти.

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()