Головне

Крах американської мрії - як футбол в США знову став лише сокером

11.10.2017 23:05 Адміністратор Чемпіона 2197 0
Крах американської мрії - як футбол в США знову став лише сокером

Збірна США з футболу вперше з 1990 року не виступить на чемпіонаті світу: американці провалилися у відбірковому циклі, пропустивши вперед не тільки сильні збірні Мексики та Коста-Ріки, а й також Панаму та Гондурас.

Відомий російський журналіст Алєксєй Андронов у своєму блозі на сайті sovsport.ru висловив думку, що невдача американців сильно вплине на популярність футболу в США.

"Тренер Брюс Арена (якому тепер, швидше за все, не уникнути відставки) вже назвав те, що відбулося, справжньою ганьбою. Пропустити вперед не тільки Мексику і Коста-Ріку, а й Панаму з Гондурасом - це дійсно важко вкладається в голові. Для команди, яка з 1990-го незмінно брала участь у фінальних етапах, одного разу грала в чвертьфіналі, 4 рази виходила в плей-офф - справді, іншого слова підібрати не виходить.

Все це подвійно сумно на тлі постійно зростаючого інтересу до Соккеру (в Америці футбол тільки один, в нього грають руками і в шоломах). Студентські програми охоплюють все більшу кількість учасників, МЛС збирає повні трибуни, а вже що говорити про передсезонному турнірі чемпіонів, де Реал і Челсі збирають в напівсільському штаті Мічиган понад 105 тисяч глядачів на стадіоні, розташованому в місті Енн-Арбор, що має населення в 114 тисяч.

США послідовно вирощували культуру соккеру з 1994-го, з того моменту, коли провели свій домашній чемпіонат. Перші зірки були відомі або колоритною зовнішністю (Алексі Лалас і Марсело Бальбоа), або своїми регулярними тренуваннями з командами НФЛ (Тоні Меола). Потім стали з'являтися помітні гравці в Європі (Тім Ховард, Майкл Бредлі, Лендон Донован). Збірну очолив Юрген Клінсманн, країна намірилася знову повести у себе світову першість. Але після 2014-го все пішло шкереберть. Кліснманна звільнили за поразки від Мексики і Коста-Ріки у відборі на ЧС-2018. Що тепер зробити з Ареною, який програв глухому аутсайдеру Тринідаду і Тобаго?

Швидше за все, саму систему управління соккером в США тепер чекають великі зміни - недавно пішов з життя член виконкому ФІФА Чак Блейзер, що був одним з головних фігурантів справи про корупцію, але все ж зробив багато для розвитку цього виду спорту в самій Америці. До речі, зірок в Європі вже майже не залишилося - з поточного складу всього 5 футболістів грають за океаном від основного "порту приписки" і помітним можна вважати тільки Крістіана Пулішича з Боруссії.

Дістатися по своїм успіхам до жіночої збірної (7 титулів чемпіонів світу, 4-кратні олімпійські чемпіони) американським чоловікам не вдасться ні в найближчому, ні в будь-якому ще майбутньому. А все тому, що на студентському рівні жіночому соккеру уваги приділяється навіть більше. За правилами, університети повинні в рівній мірі фінансувати чоловічий і жіночий спорт, а у дівчат немає ні бейсболу, ні американського футболу. І шлях до успіху - набагато коротше.

Відсутність збірної США на чемпіонаті, та ще й такому, який неймовірно розкрутили британські ЗМІ, а активісти і по нині вимагають його перенесення з Росії - неминуче похитне популярність соккера. Але Америка працює системно, і зовсім скоро у неї буде нова збірна, з новим тренером, і новими успіхами".

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()