Головне

Підставити Віту Семеренко: У допінговому скандалі із Росією виявлено український слід

03.12.2017 11:51 1666 0
Підставити Віту Семеренко: У допінговому скандалі із Росією виявлено український слід

Росіяни хотіли підставити українську біатлоністку Віту Семеренко перед зимовими Олімпійськими іграми у Сочі. 

Спортсменці, яка завоювала золото Ігор-2014 в жіночій естафеті, а згодом стала третьою у спринті, планували змінити допінг-пробу та зробити її винною у вживанні заборонених речовин.

Про це в інтерв'ю The New York Times заявив російський вчений Грігорій Родченков, який став найголовнішим інформатором WADA у російській справі. 

За словами Родченкова наказ підставити Семеренко прийшов від заступника міністра Юрія Нагорних: чиновник просив Родченкова зробити пробу Віти Семеренко "брудною". 

"Він дуже переймався готовністю українських біатлоністок перед Іграми та вважав їх найголовнішими конкурентками росіянок перед естафетою у Сочі", - заявив Родченков.

Проте, Родченков відмовив Нагорних, заявивши, що такі маніпуляції будуть одразу помічені. Українки впевнено обійшли росіянок під час естафете та стали олімпійськими чемпіонками. 

"Я не міг зробити таке щодо невинного атлета. Під час моєї роботи (у Антидопінговій лабараторії в Москві - ред.) я багато разів підміняв "брудні" проби на "чисті", але ніколи не робив навпаки", - додав Родченков.

Нагадаємо, через дискваліфікацію росіянки Ольги Вілухіної за порушення антидопінгових правил, Віта Семеренко має отримати срібну медаль Сочі-2014 у спринті.

Як відомо, 5 грудня у МОК вирішать, чи поїдуть російські спортсмени на зимові Олімпійські ігри у Пхенчхані

Коментарі ()