Головне

Карленко: "Наступний сезон для нас експериментальним не буде"

20.03.2012 11:34 457 0
Карленко: "Наступний сезон для нас експериментальним не буде"

Наступний сезон для збірної України експериментальним не буде - в цей період необхідно моделювати підготовку до Олімпійських ігор.

Про це заявив головний тренер збірних України Василь Карленко, підбиваючи підсумки сезону, що завершився.

- Василію Павловичу, яка загальна оцінка виступів нашої команди в Ханти-Мансійську?

- Можу сказати, що я задоволений тим, що спортсмени витримали цей важкий сезон. Виходячи на старт у Ханти-Мансійську, у всіх наших біатлоністів горіли очі. Дійсно, початок сезону вийшло обнадійливим, після цього пішов спад, але ми зуміли "витягнути" чемпіонат світу.

Ну а на фінальному етапі всі хотіли проявити себе, можливо, десь реабілітуватися за деякі минулі невдачі. Не всім це, на жаль вдалося. Природно, за результатами видно, що найкраще виглядала Віта Семеренко. Але можливостей для високих місць у нашої команди було багато.

Але сьогодні конкуренція надзвичайно висока. І говорити про те, що вона слабшає після відходу кількох біатлоністів - не можна, тому що на їх місце приходять інші спортсмени і теж починають показувати високі результати. Тому я задоволений, що ми гідно закінчили цей сезон, і, в принципі, взяті на себе зобов'язання практично виконали.

У числі цих зобов'язань, перш за все, були чемпіонати світу і Європи, і виконали ми їх приблизно на 90%, оскільки в Рупольдінгу очікували, що зможемо завоювати дві медалі. Хоча ймовірностей для завоювання нагород було, напевно, більше, ніж будь-коли, адже практично в кожній гонці хтось із наших хлопців і дівчат претендував на високі місця.

Ну а з Ханти-Мансійська ми їдемо аж ніяк не з опущеною головою. У наступному році окремим спортсменам можна ставити більш високі цілі і в Кубку світу. В цьому сезоні ми дозволили собі деякі експерименти, а вже наступний не буде експериментальним - в цей період необхідно моделювати підготовку до Олімпійських ігор. Благо, чемпіонат світу відбудеться практично в ті ж терміни, що і Олімпіада в Сочі. І я можу з великою впевненістю сказати, що новий сезон буде успішним.

У нинішньому ж ми свідомо йшли на певні ризики при обговоренні та затвердженні плану підготовки. І коли ми планували цей варіант зі спареними літніми зборами, ніхто не міг напевно сказати, яким буде результат. Тому що ніколи в Україну такий варіант підготовки не пробували, а намагатися знайти щось нове треба.

Адже ніхто з суперників ділитися з нами досвідом не стане - ми самі повинні в усьому переконуватися і, на жаль, самостійно "набивати гулі". Хоча я консультувався з іншими тренерами, і знав, що таку систему річної підготовки на снігу використовують багато команд, в тому числі і німецька.

У минуле міжсезоння ми побачили і позитивні сторони, але негативних, звичайно, було більше. Хоча, якби не змастив окремі фрагменти підготовки, можливо, нам би вдалося нівелювати дію цих негативних факторів. Але, повторюся, ми всі разом йшли на цей експеримент, і повинні правильно його оцінювати. У тому числі і вболівальники. Так чи інакше, але ми повинні були пройти через це. Ми - це і тренери, і спортсмени, і організатори.

Наприклад, якщо взяти результати Наталії Бурдиги, то найкращі її показники припали на той період, коли будуть Олімпійські Ігри. І при цьому вона на непоганому рівні дотягла до чемпіонату світу. Тому, все не настільки погано: для деяких спортсменів ми вже маємо модель підготовки на наступні сезони. І за час, що залишився цю модель треба вдосконалити.

Упевнений, наступний сезон буде таким, яким повинен бути - базовим, під час якого всі спортсмени повинні до автоматизму відшліфувати свої технічні та стрілецькі навички, тому що в рік Олімпіади цим займатися вже ніколи. Але, повторюся, всі деталі підготовки ми будемо обговорювати разом з тренерами, федерацією, міністерством ...

- Наступного року чемпіонат світу в Нове-Мєсто відбудеться якраз приблизно в терміни проведення Олімпіади. Скажіть, чи можна при підготовці до цього турніру використовувати досвід підготовки до самого вдалого за останні роки чемпіонату - в Остерсунді, який також відбувся в середині лютого?

- Звичайно, цей досвід необхідно враховувати. Але треба розуміти, що висота в Нове-Мєсто всього близько 900 метрів над рівнем моря, а Червона Поляна, де буде проводитися Олімпіада - більше півтора кілометра. Тому ідеальною цю модель вже не можна вважати. Тому що до Олімпіади потрібно буде готуватися в середньогір'ї, а до чемпіонату в Чехії - будемо намагатися проводити підготовку приблизно на висоті стрільбища у Червоній Поляні.

Але досвід, безумовно, буде використовуватися. Тому що базові показники підготовки залишаються незмінними: обсяги навантаження, інтенсивність, кількість пострілів ... Так, їх можна варіювати, але де б не проходили тренування, необхідно мати певні "настріли", кількість кілометрів, обсяги загальної фізичної підготовки ...

У кожного спортсмена це індивідуально - одному необхідно більше, іншому - менше. Але гірська частина підготовки - це вже велике мистецтво, тому що з горами жартувати не можна - вони цих жартів не прощають. І у нас є гіркий досвід Солт-Лейк-Сіті, і чемпіонатів світу. І від цього досвіду теж абстрагуватися не можна. І від досвіду часів успіхів Олени Зубрилової теж відмовлятися не збираємося.

- Василь Павлович, але з тих пір біатлон дуже сильно змінився ...

- Так, змінився. Але конкуренція була і тоді, і зараз. Завжди є три-чотири спортсмени, які постійно борються за медалі, і півтора-два десятка біатлоністів, які можуть розраховувати на медалі з меншою періодичністю. Приміром, зараз у жінок закінчує кар'єру Магдалена Нойнер, але залишаються Домрачева, Макаряйнен, Бергер, піднімуться ще кілька людей ... Це нескінченний процес - спортсмени постійно підштовхують один одного і завдяки цьому біатлон не стоїть на місці.

- Питання персонально по Віті Семеренко. Сьогодні було добре видно, наскільки складно їй було в мас-старті. Як Ви вважаєте, тут більше фізичної втоми, що накопичилася за сезон, чи психологічної - у зв'язку з виплеском емоцій під час двох дуже вдалих стартів?

- Ми обговорювали з Вітою це питання. Взагалі, практично всі спортсмени сказали, що вистачило їх на половину, максимум на дві третини дистанції. Адже, незважаючи на те, що подіумів було небагато, сезон все одно був дуже важким. І як відзначала сама Віта, якщо б перед мас-стартом був день відпочинку, то ситуація була б зовсім іншою. Тому, звичайно, вона була втомленою, і навіть візуально було помітно, що їй непросто давалася гонка вже зі старту. Ну і, природно, коли стан поганий - і стрільба "кульгає".

- Василь Павлович, які подальші плани нашої команди? Як планується "закачування" спортсменів збірної?

- Незважаючи на те, що офіційний сезон закінчений, залишилося ще кілька стартів, які організовані для пропаганди біатлону. Це, перш за все, Гонка чемпіонів в Москві, куди запрошені Валя і Віта Семеренко, а також Меморіал Фатьянова на Камчатці - тут ми маємо запрошення по чотирьох чоловіках і чотирьох жінках, а також двом тренерам і трьом сервісменах.

У цих двох стартах ми обов'язково будемо брати участь. Спортсмени дали підтвердження, а ми, тренери, не заперечуємо, оскільки біатлоністам теж потрібна певна психологічна розрядка на таких неофіційних стартах. Минулорічний позитивний приклад Віти Семеренко це ще раз підтверджує. І я не побоюся сказати, що на цьому Кубку світу Віта перейшла на інший якісний рівень.

Оскільки те, що було у гонці переслідування, коли вона потрапила в компанію з Нойнер і Домрачовою, і те, як Віта гідно вибралася з цієї ситуації, свідчить про її зростання, як спортсменки. І тепер Віта, побачивши що вона може насправді, буде зовсім по-іншому до себе ставитися.

І такий момент настає в кожного спортсмена. На жаль, поки так не вийшло у Валі, але в неї позначилися чинники, пов'язані зі здоров'ям. І я вважаю, що на тлі таких проблем виступ Валі на чемпіонаті Європи та чемпіонаті світу був гідним. Наташа Бурдига в цьому сезоні вже вийшла на хороший рівень. З урахуванням Олени Підгрушної, у нас в жіночій команді є чотири людини, здатні битися на найвищому рівні. Плюс підростає молодь - та ж Юля Джима.

Тому для отримання впевненості брати участь в таких розвантажувальних стартах треба. І потім, знову ж таки на прикладі Віти Семеренко, є можливість поборотися за хороші призи. Також нам сьогодні оголосили, що буде проведено Відкритий чемпіонат Росії, куди збираються запрошувати провідних іноземних спортсменів. Якщо буде таке запрошення для наших біатлоністів, то ми запропонуємо спортсменам взяти участь в якомусь старті і на цьому турнірі.

Якраз такі старти і будуть виконувати роль своєрідного "закачування", адже після напруженого сезону спортсменам треба поступово скинути навантаження і ще в щадному режимі позмагатися дві-три тижні. Тому по приїзду в Україну ми дамо можливість спортсменам кілька днів відпочити, після чого вирішимо, де і коли поведемо невеликий "закочуючий" збір. Ну і закінчимо сезон на Камчатці.

- А запрошення на меморіал Фатьянова іменні, чи наші тренери можуть визначати, хто увійде до четвірки тих, хто виступить на Камчатці?

- Іменні, тут федерація ніякої участі не приймає, хіба що, може дати якісь рекомендації. У дівчат це сестри Семеренко, Бурдига і Підгрушна, а у хлопців Семенов, Дериземля, Артем Прима і Седнєв. Олена Підгрушна, швидше за все, не зможе туди поїхати. По Сергію Седнєву мені поки складно щось говорити, але я б не хотів, щоб Сергій туди їхав, бо для нього сезон видався особливо важким, і після успішного попереднього сезону, Сергій ніяк поки не може вийти на той рівень.

- Є у Вас попередні плани по тому, скільки спортсмени відпочиватимуть і коли команда збирається на міжсезонні збори?

- Як правило, новий спортивний сезон ми починаємо в середині-кінці травня. До цього спортсмени знаходяться на самопідготовці, побудуть з сім'ями, відпочинуть. Але остаточне рішення по датам буде прийнято після складання і затвердження планів підготовки команди на наступний сезон. І після того, як будуть прийняті всі методичні, організаційні та кадрові рішення.

- Яку кількість спортсменів Ви вважаєте оптимальною для залучення до підготовки з першою командою?

- На це питання можу відповісти однозначно: якщо ставити великі завдання, то більше шести чоловіків і шести жінок, вважаю залучати не доцільно. Можливо, як виняток це число можна збільшити до семи. Більше - це вже багато, оскільки в цьому випадку потрібно збільшувати тренерський штат, проводити розподіл спортсменів на групи ... Один тренер за тренування здатний охопити максимум сім осіб. Краще, коли це шість - тоді можна кожному приділити достатньо уваги.

ФБУ

Коментарі ()