Головне

Чоловіча збірна України зі скрипом, та все ж пролізла на Євробаскет-2017

17.09.2016 22:07 8607 0
Чоловіча збірна України зі скрипом, та все ж пролізла на Євробаскет-2017

Збірна України з баскетболу поступилася у заключному матчі кваліфікаційного етапу Євробаскету-2017. На паркеті столичного Палацу спорту у суботу, 17 вересня, "синьо-жовті" зазнали поразки від команди Словенії.

А українцям всього лише потрібно було здобути перемогу хоча б з мінімальним рахунком, щоб потрапити у фінальну частину та ні від кого не залежати.

А так, не все залежало від колективу Євгена Мурзіна, про що пізніше. Зараз же перейдемо до огляду гри.

Максим Корнієнко вивів Україну вперед уже на перших секундах. Згодом Володимир Конєв на початку третьої хвилини точно поцілив з-за дуги, а Кирило Фесенко вдалими діями під щитом і данком зробив рахунок 7:0, що не могло не радувати.

Зрештою, у середині четвертої хвилини словенці розміняли свій "бублик" у графі набраних очок - два "енд-вани", і рахунок став 7:6. А швидкі ривки Горана Драгича, який ще у першій чверті набрав 10 пунктів, змусили глядачів на трибунах київського Палацу спорту похвилюватися - 7:12.

Наше щастя, що Липовий і Лукашов своїми триочковими спробами не дали суперникам піти у відрив. А Олександр Мішула взагалі за дві секунди до завершення першої 10-хвилинки повернув лідерство "синьо-жовтим" - 17:15.

Другу чверть краще почали словенці, невеличка перерва пішла саме їм на користь. Триочкові від Лапорніка та Загораца та два очки від Драгича довели цифри на табло до 19:23. У цей момент українці чомусь почали поспішати в атаках, намагаючись завершити їх триочковими кидками, щойно з'являлася можливість. Та все летіло повз...

Надалі команди дві з половиною хвилини не могли зрушити з, так би мовити, мертвої точки. Аж поки проти Корнієнка не порушили правила, коли він виконував кидок з-за дуги. Максим зі штрафних не промахнувся, скоротивши відставання до мінімуму. А ось у захисті відіграти впевнено підопічні Мурзіна не змогли, пропустивши важкі триочкові від Лапорніка та Клобучара - 22:29.

За чотири хвилини до великої перерви та за рахунку 24:31 і промаху у, здавалося, простій ситуації наставник збірної України не витримав і взяв тайм-аут. Після настанов команди заграли результативніше. Олександр Рябчук (п'ять очок), Отверченко (три очки) та В'ячеслав Кравцов (зверху) зуміли скоротити відставання, проте невдала гра на підбираннях під власним кошиком не давала порівняти у рахунку.

В'ячеслав Бобров слем-данком скоротив рахунок до -3 (36:39), але Липовий примудрився сфолити проти Драгича, коли той виконував триочковий. А от зі штрафних Горан був точний. Ще й потім Отверченко не влучив свою спробу в останній атаці, і команди пішли на велику перерву за рахунку 42:36 на користь Словенії.

 Світлина fbu.ua

У другій половині зустрічі жодна з команд не могла відзначитися протягом перших трьох хвилин. Тривало це поки ініціативу у свої руки не взяв Корнієнко, який двічі закинув від щита через руки бігмена. Також плюс був у тому, що словенці досить швидко набрали п'ять фолів. Могли "синьо-жовті" і повести у рахунку, проте Кравцов дві атаки із середньої відстані завершував неточно.

У Словенії, що варто зазначити, не пішли триочкові у третій чверті. До того ж Фесенко почав роздавати чудові передачі на партнерів під щит. І саме таким чином Конєв і Лукашов вивели нашу команду вперед. Ален Омич, закинувши один штрафний з двох у наступній атаці, порівняв цифри на табло - 49:49.

І нехай Лапорнік повернув лідерство Словенії на певний час, потім підопічні Мурзіна просто знесли суперників з паркету! Три від Мішули й "енд-ван" від Боброва забезпечили комфортну перевагу українцям. Й остання атака була за нами, адже вдало відзахищалися. Та, на жаль, Липовий припустився незрозумілої втрати при розіграші, і замість +6 ми отримали на останніх секундах лише +2 - 55:53.

Останню чверть українці почали невдало, пропустивши дві атаки. Крім того, Липовий змушений був фолити після втрати, після чого пішов на перепочинок, адже це порушення було для нього четвертим персональним. Фесенко, який вийшов замість Кравцова буквально на хвилину, рахунок зрівняв, а потім, після хорошого захисту, Лукашов за 6:41 до фінальної сирени влучив з-за дуги - 60:57.

Наставник Словенії у цей момент вчасно взяв тайм-аут, адже після нього Драгич і Препелич без перешкод поцілили свої триочкові спроби. Мішула неймовірним кидком встановив на табло дві однакові цифри. Але в обороні українці знову відіграли провально, і той-таки Клемен Препелич повернув своїй команді +3 - 66:63.

Мурзін узяв тайм-аут, але це нічого не дало. За чотири хвилини до завершення зустрічі обидві команди перебрали фолів, і тепер на перший план виходило, у кого нерви виявиляться міцнішими. Словенці свої штрафні спокійно влучали, а от для України роковими можна вважати промахи рівно за 3 хвилини до кінця. У наступній атаці суперники набрали ще два очки, і рахунок став 65:72...

Перебрали фолів у завершальному відрізку Липовий і Лукашов, і збірній України стало зовсім складно. До того ж прикро почали помилятися в атаці майже всі наші гравці, які перебували на той момент на паркеті. А чергові невдалі кидки зі штрафних, цього разу від Боброва, поставили під питання навіть те, чи зможе вийти Україна на Євробаскет-2017 з другого місця.

У підсумку - 69:80. І тепер доводилося чекати результатів матчів в інших групах і рахувати не тільки перемоги команд, які фінішували другими у своїх підгрупах проти першої та третьої позиції, а й різницю м'ячів.

Світлина fbu.ua

Отож, Україна мала 2 перемоги та 2 поразки з різницею очок -3 (297:300). Точно було відомо, що позаду залишиться Боснія та Герцеговина (2-2, різниця -35). Також точно попереду "синьо-жовтих" перебувала Великобританія (2-2, +17). На інші три путівки претендували п'ять збірних, серед яких і була Україна.

Одну з них забронювала собі збірна Ісландії, яка у вирішальному для себе бою переломила хід зустрічі з Бельгією та вирвала таку потрібну звитягу. На руку ісландцям була і перемога Кіпру над швейцарцями, адже острів'яни поступилися на виїзді останнім. Отож, три переможних підсумки проти одного програшного - Ісландія їде на Євробаскет-2017.

Сенсаційно все вирішилося у квартеті D, де в останньому турі Естонія була розгромлена Польщею, а Португалія втримала переможний рахунок у протистоянні з Білоруссю. Для піренейців це був перший успіх у відборі, а білоруси повинні самі себе корити за те, що не скористалися шансом, який їм надали поляки. Другими у цій групі фінішували естонці, але у них лише один виграш проти трьох невдчах - повз фінальну частину.

Зійшлися зірки для України у цей вечір і у квартеті B. Збірна Німеччини на виїзді розгромила Нідерланди, які до останнього туру утримували лідерство. В іншому поєдинку Данія обіграла Австрію, але не з перевагою у +20 і більше, тому залишилася на четвертому місці. Німці вийшли на Євробаскет з першої сходинки, відправивши нідерландців рахувати перемоги та різницю очків. У них виявилося, як і в України, 2 звитяги та 2 невдачі. А от різниця у Нідерландів, дякуючи німцям, виявилася -16 - 273:289.

Отож, чоловіча збірна України зі скрипом, та все ж пролізла у фінальну частину Євробаскету-2017! Нехай і довелося добряче похвилюватися, та все ж ми будемо представлені на четвертому поспіль баскетбольному чемпіонаті Європи!

Чемпіонат Європи 2017 року з баскетболу

Чоловіки

Кваліфікаційний раунд

17 вересня

Україна - Словенія 69:80 (17:15, 19:27, 19:11, 14:27)

Україна: Лукашов (14 + 7 підбирань), Мішула (12), Корнієнко (9), Отверченко (7), Бобров (7), Рябчук (5), Конєв (5), Фесенко (4 + 7 підбирань), Липовий (3), Кравцов (3), Артамонов (0)

Словенія: Драгич (22 + 5 передач), Омич (15 + 9 підбирань), Препелич (15 + 6 передач), Лапорнік (11)

Підсумкове становище: Словенія - 12 (6), Україна - 10 (6), Болгарія - 8 (6), Косово - 6 (6).

Коментарі ()