Головне

НБА. Підсумки 1/2 фіналу. У фіналі зійдуться Клівленд Кавальєрс і Голден Стейт Ворріорс

01.06.2015 18:26 435 0
НБА. Підсумки 1/2 фіналу. У фіналі зійдуться Клівленд Кавальєрс і Голден Стейт Ворріорс

Сайт Чемпіон продовжує пропонувати Вашій увазі серію матеріалів, де будуть описуватися матчі плей-офф Національної баскетбольної ліги сезону-2014/15.

Нагадаємо, кожен матеріал буде опубліковуватися після завершення кожної зі стадій.

Продовжуємо ми матчами 1/2 фіналу, де між собою зійшлися Х'юстон Рокетс і Голден Стейт Ворріорс, а також Атланта Хокс і Клівленд Кавальєрс.

Наперед забігаючи, зазначимо, що у фінальному протистоянні зійдуться Голден Стейт і Клівленд.

Атланта Хокс (60-22, 1 місце) & Клівленд Кавальєрс (53-29, 2 місце)

Рахунок у серії 4:0 на користь Клівленд Кавальєрс (97:89, 94:82, 114:111, 118:88). Зустрічі регулярного чемпіонату - 3:1 на користь Атланти.

Гра № 1 (Місце проведення - Атланта, Джорджія)

Атланта, як і личить команді, яка грає на своєму паркеті, взяла відмінний старт. Хокс грали у звичний комбінаційний баскетбол і контролювали хід гри, не підпускаючи суперника ближче, ніж на 4 очки. Лише у середині другої чверті Клівленд зміг налагодити свою гру, завдячуючи Леброну Джеймсу (14 балів у другій чверті), та наздогнав суперника. На велику перерву команди пішли за рахунку 51:51.

У другій половині матчі стався неприємний епізод для Атланти. Демар Керрол у проході під кільце оступився та пошкодив коліно. Гравець не зміг самостійно покинути майданчик. Якщо врахувати те, що Керрол є основним стоппером Леброна Джеймса й одним з найкращих гравців команди у нападі (в середньому у матчах плей-офф набирає 17 балів за гру), то його травма може стати ключовою подією цієї серії. Відсутність гравця такого калібру не могло не позначитися на грі.

У складі Клівленда відмінну гру показав фронт корт в особі Томпсона і Тімофєя Мозгова, які відзначилися дабл-даблами (14 очок, 10 підбирань і 10 очок, 11 підбирань відповідно). Завдяки їхній відважній грі, Клівленд переграв Атланту на щитах 49:37. Але найнесподіванішим сюрпризом для "Яструбів" стала гра атакуючого захисника Кавальєрс Ебігейла Сміта. За божевільної результативності з-за дуги, гравець не тільки встановив новий франчайз рекорд команди - 8 точних триочкових в одному матчі, але й допоміг за 5 хвилин третьої та 2 хвилини четвертої чвертей відірватися від суперника на 15 пунктів.

Атланта явно не збиралася здаватися, пішла у контрнаступальний штурм. Резервний захисник Кент Бейзмор своїми активними діями у захисті, точними кидками у нападі скоротив рахунок до 87:91 за 42 секунди до кінця та подарував надію на порятунок цього матчу. Але останнє слово було за 4-разовим MVP НБА. Джеймс обіграв основного захисника суперника Пола Мілсепа на лінії трьохочкової, прорвався під кільце та, не зустрівши опору, вколотив агресивний данк, поставивши крапку у першому матчі серії.

Гра № 2 (Атланта, Джорджія)

Леброн Джеймс і його Клівленд виграють другий матч на виїзді. Назріває можливе сенсаційне 4:0. Перед цим матчем серії в обох команд були серйозні кадрові питання. Клівленд не міг розраховувати на свого розігруючого Кайрі Ірвінга. Зоряний плеймейкер попередні кілька ігор грав з травмою. Через запалення м'язів стопи лікарі заборонили йому брати участь у матчі. А ось медперсонал Атланти зумів поставити на ноги Демара Керрола та дозволив тому взяти участь у матчі. Правда, повернення Керрола не увінчалися успіхом. Його опонент - Джеймс - робив абсолютно все, що хотів (30 балів, 9 підбирань, 11 передач).

Другу гру поспіль атака Атланти все ніяк не могла впоратися із захистом Клівленда. Найголовніше те, що гра у важливих моментах абсолютно не клеїться у "Яструбів". Атакувати з-за дуги колектив з найкращим снайпером ліги Кайлом Корвером і зовсім розучився (6/26). Їм явно не вистачало досвіду та психологічної стійкості.

Клівленд був у два рази точнішим з-за дуги (12 - 30) і знову кращим на щитах (47 - 39). Але це не головна причина перемоги. Головна причина перемоги - Леброн Джеймс. І якщо раніше він грав феноменально, то чим ближче фінал, тим кращою стає його гра та вплив на команду. Розігрує м'яч, бореться на щиті, забиває важливі м'ячі.

Сам сценарій гри був досить нудним, Клівленд домінував всю гру, довів свою перевагу до +20 і спокійно дограв чверть № 4, у якій закинув всього 10 очок. І тим не менше переміг з рахунком 94:82. Страшно уявити, що відчували вболівальники Хокс. Мало того, що їх команда програла другий матч вдома, передумов до перемоги зовсім не видно, так ще й наприкінці зустрічі відразу два гравця стартової п'ятірки отримали пошкодження.

Гра № 3 (Клівленд, Огайо)

Нарешті найкращі колективи Східної конференції зуміли внести інтригу та подарувати гру гідну фіналу конференції. Клівленд все ще не міг розраховувати на Кайрі Ірвінга. Атланта ж до кінця плей-офф позбулася атакуючого захисника Кайла Корвера, замість нього у старті вийшов Кент Бейзмор.

У першій чверті Атланта захопила перевагу та повела у рахунку +9. Скориставшись тим, що Джеймс видав свій найгірший старт у кар'єрі, промазавши 10 з 10 перших кидків. Але втримати цю перевагу не вийшло. Завдяки відмінній грі на щиті, особливо на чужому, Клівленд зумів надолужити та скоротив рахунок до мінімальної різниці. Атланта не могла нав'язати супернику боротьбу у грі на щитах вже третю гру поспіль (56 - 42 за підбираннями). На велику перерву команди пішли за рахунку 49:48 на користь Хокс.

У другій половині матчу до перемоги ближчим був Клівленд, до моменту, коли Атланті вдалося спорудити ривок 13:2. Наприкінці четвертої чверті, за рівного рахунку, Атланта мала шанс вирвати перемогу, але Джеф Тіг промазав дальній кидок, гра перейшла в овертайм. Там було більше боротьби, результативність впала, на перший план вийшла гра в захисті. У складі Хокс не знайшлося гравця, який зміг би зупинити Джеймса - з 10 очок команди він забив останні 5, довівши рахунок до 114:111. Останню атаку проводила Атланта, промазавши два дальніх кидки поспіль, гості втратили чудову нагоду зрівняти рахунок і перевести гру в овертайм.

Як результат, вольова перемога Клівленда. Леброн Джеймс на очах домашньої публіки творить історію. У цьому матчі він встановив наступні рекорди: став першим гравцем НБА який подолав рубіж у 37 очок, 18 підбирань і 13 передач у грі плей-офф; вийшов на шосту сходинку за результативністю у матчах плей-офф, обігнавши Карла Мелоуна; вийшов на друге місце за кількістю тріпл-дабл у плей-офф (12). Після фінальної сирени Джеймс завалився на паркет і лише за допомогою партнерів зміг піднятися. Було чітко видно, що гравець залишив всі сили на паркеті.

Гра № 4 (Клівленд, Огайо)

Другий матч у Клівленді не подарував жодної інтриги. Єдина перевага Хокс була +2, після першого кидка, після чого Кавальєрс почали трощити свого суперника. Відмінно включився у гру Кайрі Ірвінг, відновився після травми, 9 із своїх 16 балів він приніс команді у першій чверті. Атланта, як і у попередніх трьох зустрічах показала просто безнадійну гру у трьохсекундній зоні. Програвши підбирання 56 - 39, вони дозволили супернику набрати 66% своїх очок саме звідти. Скільки тайм-аутів не брав найкращих тренер регулярного сезону, йому ніяк не вдавалося підбадьорити своїх гравців. Вони продовжували показувати просто катастрофічну гру на обох сторонах майданчика. Жодної інтриги, просто методичне нарощування переваги господарями паркету. Результат матчу був вирішений задовго до фінальної сирени, що дозволило тренерам обох команд дати пограти своєму глибокому резерву.

Атланта, як команда, яка показала свій найкращий регулярний сезон в історії, явно не заслуговувала такого завершення. 4:0 у серії, і програш у четвертій грі з різницею у -30 - це провал для колективу з Джорджії. Атланта не була фаворитом даного протистояння, але й не була явним аутсайдером. Можна з упевненістю говорити, що фінальна серія Східної конференції принесла сюрприз і здивувала багатьох. На те він і баскетбол, передбачити що-небудь практично неможливо.

Леброн Джеймс став першим гравцем НБА (з 1966 року, і перший за всю історію як не гравець Бостон Селтікс) який зіграє у п'ятому поспіль фіналі НБА. Попередні 4 фіналу він грав у складі Маямі Хіт, два з яких виграв.

Найкращі гравці серії (показники у середньому за матч):

Атланта
Джеф Тіг - 21,5 очок + 3,3 підбирань + 4,5 передач + 1,3 перехоплення + 1 блок-шот   
Пол Мілсеп - 13,8 очок + 7,8 підбирань + 2,5 передач

Клівленд
Леброн Джеймс - 30,3 очок + 11 підбирань +  9,3 передач + 1,5 перехоплення
ДжейАр Сміт - 18 очок + 7,5 підбирань + 2 передачі
Трістан Томпсон - 11,8 очок + 11 підбирань + 1,8 блок-шота

Голден Стейт Ворріорс (67-15, 1 місце) & Х'юстон Рокетс (56-26, 2 місце)

Рахунок у серії 4:1 на користь Голден Стейт (110:106, 99:98, 115:80, 115:128, 104:90). Рахунок особистих зустрічей у регулярному чемпіонаті - 4:0 на користь Ворріорс.

У фіналі західної конференції зустрілися два найсильніших колективи, які посіли перше і друге місце по ходу регулярного сезону відповідно. Особливий окрас цього протистояння надавала дуель МВП чемпіонату, Стефа Каррі і со-МВП, Джеймса Хардена, який посів друге місце в голосуванні за приз кращого гравця сезону.

Гра № 1. Окленд, Каліфорнія

Голден Стейт відіграється з -16, Стеф Каррі набирає 34 очки і його команда перемагає в матчі з рахунком 110-106.
Вже у першій половині гри, Воїни зіткнулися з неприємностями. Команда, яка краще за всіх грає на домашніх трибунах, до середини другої чверті відставала на 16 пунктів. Головний тренер Стів Керр різко змінив тактику і випустив на майданчик легку п'ятірку, в якій під п'ятим номером грав Дреймонд Грін (зріст 201см.) Воїни заграли ще швидше і результативніше, зробивши ривок 25-6, що дозволило їм піти на перерву з різницею в рахунку +3 (58-55).

Основним Х фактором "кам-бека" став резервний розігруючий Шон Лінвінгсон, який у другій чверті набрав 14 пунктів, реалізувавши всі свої кидки по кільцю (5/5 з гри і 4/4 з лінії штрафних). У першій половині матчу в зіткненні зі своїм же партнером по команді, Двайт Ховард отримав пошкодження, і на деякий час відправився в підтрибунне приміщення. Не дивлячись на те, що лікарям Ракет вдалося поставити свого зоряного центрового на ноги, його ігровий час помітно скоротився.

Останні 11 хвилин матчу Супермен провів на лаві запасних з величезним пакетом льоду на лівому коліні. За 26 хвилин Ховард відзначився 7 балами, 13 підбираннями, і 1 блок-шотом. Можливо, саме його не вистачило Х'юстону для перемоги, адже все вирішувалося в кінцівці матчу.

За 16 секунд до кінця 4 чверті Тревор Аріза перехопивши м'яч, втік у швидкий відрив і скоротив відставання на 2 пункти, подарувавши команді надію на позитивний результат поєдинку. У наступній комбінації, Х'юстон вдається до тактики "швидкий фол" і фолить на Каррі. Стефен з холоднокровним спокоєм, реалізував два штрафних і приніс команді першу перемогу в серії.

Гра № 2. Окленд, Каліфорнія

Двайт Ховард граючи з травмою набирає (19 балів і 17 підбирань). Джеймс Харден видає неймовірну гру (38 балів, 10 підбирань, 9 передач, 3 перехоплення), але упускає чудову можливість виграти матч. Стефен Каррі набирає 33 бали і Голден Стейт перемагає з мінімальною різницею в рахунку 99-98.

Воїни дуже активно почали цей матч, розбиваючи захист суперника швидкими, постійними переміщеннями і пронизливими передачами. Найбільш гострим наконечником атаки був МВП. Каррі за перші 12 хвилин приніс своїй команді 15 балів (4/6 3х очкові). Слід зазначити, точність передач і завершення комбінацій не менш точними кидками. У першій половині гри з двадцяти трьох влучних кидків, двадцять один був зроблений після передач, що говорить про те, що команда Голден Стейт грала комбінаційно без захоплення індивідуальними проходами.

Наприклад, Х'юстон в цій грі зробив всього 20 точних передач. Завдяки таким злагодженим командним діям, Голден Стейт до середини другої чверті вдалося втекти у відрив +17 балів (49-32). Після чого, Х'юстон прокинувся і заграв на захист, змусивши суперника здійснити 4 втрати і промахнутися 8 разів за 7 хвилин гри. А атакуючі дії Харді і Ховарда, допомогли команді організувати ривок 23-6 і піти на велику перерву за рівного рахунку 55-55.

У четвертій чверті поступаючись 92-99, Х'юстон змусив понервувати уболівальників Голден Стейт. Команда почала швидко скорочувати різницю в рахунку. За 50 секунд до кінця 4 чверті, Воїни під пресингом Ракет не зуміли вивести м'яч на чужу половину за відведені 8 секунд. Таким чином, м'яч перейшов гостям. Вони свою атаку провели результативно, Харден виконав навіс Говарду, який, вколотив "алей-уп" і довів різницю в рахунку до мінімальної 98-99.

У наступній атаці Воїнів, після важкого проходу Харісона Барнса, який не влучив з-під кільця, м'яч підібрав Джеймс Харден. У гравця Ракет залишалося 13 секунд на підготовку атаки і завершення гри точним кидком. Далі сталося те, що не міг собі уявити жоден шанувальник Х'юстон Рокетс. Джеймс Харден під пресингом Каррі і Томпсона втратив м'яч під час обробки і навіть не кинув круглого по кільцю. Рахунок матчу залишився 99-98 на користь господарів. Х'юстон їде на домашню арену за рахунку у серії 0-2 з не найприємнішими емоціями.

Гра № 3 Х'юстон, Техас.

Стеф Каррі встановлює рекорд ліги за кількістю точних трьохочкових в плей-офф. Голден Стейт громить Х'юстон на їх паркеті з рахунком 115-80.

Якщо в перших двох поєдинках, Х'юстон мав шанси на перемогу, то в даному матчі їх зовсім не було. Причин такої провальної гри відразу декілька. Одна і найголовніша - це гра Стефа Каррі, який знущався над захистом суперника і робив все, що хотів під щитом суперника, неодноразово відправляючи м'яч у кошик через руки Ховарда. А його гра на дузі і зовсім принесла новий рекорд ліги. Забивши 7/9 трьохочкових, МВП чемпіонату вийшов на перше місце за кількістю реалізованих трьохочкових в плей-офф.

За 13 ігор, Каррі забив 64 трьохочкових, попередній рекорд належав Реджі Міллеру 58 влучних кидків за 22 гри. У цій грі Стеф набрав 40 балів, зробивши лише 19 кидків по кільцю. Таке вдавалося не багатьом. Наступна причина - повністю програна гра на щитах. Воїни зібрали на 21 підбирання більше (60-39) і змогли скористатися цією перевагою, набравши 30 балів з другого шансу, в той час як Ракети набрали лише 13 балів.

Окрім гри в захисті Х'юстон повністю провалив свій напад. При реалізації 33% з гри і 20% трьохочкових багато не закидають, а як показує статистика, щоб обіграти Голден Стейт, потрібно закинути не менш 100 балів. Не зміг своїй команді допомогти і Харден, який показав свою найгіршу гру в плей-офф (3/16 і 17 балів).
Ось так просто і без бою Х'юстон віддає третю гру і однією ногою вилітає з плей-офф. Чи зможуть Ракети стати першим колективом, який відіграється з 0-3, ми з вами дізнаємося вже зовсім скоро.

Гра № 4 Х'юстон, Техас.

Джеймс Харден набирає 45 балів і рятує Х'юстон від поразки, команда не програє більше трьох матчів поспіль у цьому сезоні.

Ракети не просто перемогли, вони перемогли з такою впевненістю, що жоден, навіть найвідданіший уболівальник, напевно, не міг собі уявити такий хід подій.
На початку матчу Х'юстон, скориставшись розслабленістю гостей в захисті, накидав 45 балів за 12 хвилин, демонструючи космічні 77% влучань з гри, 8/9 трьохочкові.
У своєму флеш-інтерв'ю після першої чверті, на питання: у чому основна проблема поганої гри в захисті? тренер Голден Стейт відповів: "Вони набрали 45 очок за 12 хвилин, що ж, у нас багато проблем"

У другій чверті після невдалого падіння, МВП Стеф Каррі вдарився головою об паркет і пішов під трибуну на огляд до лікарів. Після цього роль лідера команди взяли на себе відразу два гравця, Дреймонд Грін і Клей Томпсон. На двох вони зібрали 8 підбирань і закинули 27 очок за чверть, що стало основною причиною скорочення рахунку на 13 пунктів.

Другу половину гри Голден Стейт грали повним складом. На майданчик повернувся Стеф Каррі, втім, йому мало що вдавалося. Позначалося болюче падіння, за 6 хвилин в третій чверті гри гравець відзначився лише 1 закинутим штрафним. Х'юстон у свою чергу не зменшуючи обертів, зміг збільшити відрив на 5 пунктів і довести різницю в рахунку до більш комфортних 99-84. Бородач демонстрував космічний баскетбол, продовжуючи з вражаючою точністю і регулярністю атакувати кільце суперника. (16 пунктів у чверті №3)

У заключній чверті, Голден Стейт вдався до тактики фолу, ціллю став форвард Х'юстона Джош Сміт. Це допомогло команді скоротити відставання до 8ми пунктів за 2 хвилини до кінця, але Джеймс Харден, в наступній атаці поставив масну крапку своїм точним дальнім влучанням. В його очах читалося лише одне: "Ми станемо першою командою, яка відіграється з 0-3!"

Варто зазначити, що в цій грі Харден встановив особистий рекорд результативності в матчах плей-офф, а його загальна статистика не залишає байдужим жодного шанувальника баскетболу (45 балів, 7/11 трьох очкові, 9 підбирань, 5 передач, 2 блоки, 2 перехоплення) Тренер Х'юстона Кевін Макхеіл, прокоментував гру свого підопічного: "Джеймс показав феноменальну гру"

Також даний матч занесений в історію як гра плей-офф, де обидві команди зробили найбільшу кількість сумарних кидків з-за дуги, 37 спроб.

Гра № 5 Окленд, Каліфорнія

Грін, Томпсон і Каррі на трьох набирають 70 пунктів, закривають фінальну серію. Воїни піднімають перший командний трофей і проходять у Фінал НБА.

Як показали попередні 4 гри, для того, щоб обіграти Голден Стейт, Х'юстону необхідно грати дуже продуктивно без зайвої квапливості, і максимально сконцентровано. Даний поєдинок таким не став. Зрозуміло Воїни прагнули виграти вдома і закрити серію не допускаючи можливого "камбеку" у виконанні Ракет. (Саме Х'юстон Рокетс приніс найгучнішу сенсацію цього плей-офф, відігравшись з 1-3 у самих Лос-Анджелес Кліперс). Тому додаткова мотивація, якщо про таку взагалі можна говорити, коли справа стосується фіналу конференції, домашні трибуни і жага виграти перший командний трофей за 40 років, виступили в ролі додаткового гравця клубу Голден Стейт Ворріорс.

Часом складалося враження, що на майданчику гравців у білих футболках явно більше. Команда зі штату Техас, не впоралася з колосальним тиском, який чинила сила Нації Воріорс, і поступилася в п'ятому поєдинку серії з рахунком 90-104. У стані Рокетс, можна відзначити лише двох гравців, які гідно провели цей матч. Це центровий Двайт Ховард, який відіграв 42 хвилини і був єдиним гравцем, який на високому рівні грав як у захисті, так і в нападі (18 очок, 16 підбирань, 2 перехоплення, 4 блоки), і захисник Коррі Брюер, який приніс своїй команді 16 пунктів з лави запасних.

Інші ж гравці просто загубилися на паркеті. Особливими "заслугами" відзначився зі МВП чемпіонату, Джеймс Харден. Головна зірка Х'юстона у той день встав зовсім не з тієї ноги, якщо взагалі на ноги він вставав. З 11 спроб він влучив у кільце лише 2 рази. А в показниках "втрати за гру" і зовсім встановив рекорд НБА відзначившись 13-тьма втратами. Це при тому, що вся команда зробила 20 втрат.

Звичайно, поразка 4-1 і гра яку показали Ракети у фіналі, це не те чим будуть пишатися в Техасі. Але це саме те, що так необхідно для наступних перемог. Якими будуть ці перемоги, Х'юстон покаже в наступному сезоні. Нам з Вами залишилося дочекатися 4 червня, день, коли НБА подасть свій найсолодший десерт, Фінал НБА. Готуйте столові прибори, Панове.

Найкращі гравці серії (показники у середньому за матч):

Голден Стейт
Стефен Каррі - 31,2 очок + 4,6 підбирань + 5,6 передач + 2 перехоплення
Дреймонд Грін - 14,4 очок + 12,2 підбирань + 5,6 передач + 1,8 блок-шота
Клей Томпсон - 17,8 очок + 2,6 підбирань + 3,2 передач + 1 перехоплення

Х'юстон
Джеймс Харден - 28,4 очок + 7,8 підбирань + 6,4 передач + 2,4 перехоплення
Дуайт Ховард - 14,4 очок + 14,4 підбирань + 1,4 перехоплення + 1,9 блок-шота

Коментарі ()