Головне

Фрателло: Треба шукати варіанти підсилення більш силовими, габаритними гравцями

11.09.2014 13:54 919 0
Фрателло: Треба шукати варіанти підсилення більш силовими, габаритними гравцями

На дебютному Чемпіонаті світу з баскетболу національна чоловіча збірна України виступила досить гідно, здобувши перемоги над Домініканською Республікою та Туреччиною, що сприйнялося майже за сенсацію. Проте, поразка від Нової Зеландії з великою різницею очок залишила "синьо-жовтих" за бортом плей-офф.

До того ж і фортуна на Мундіалі-2014 не була прихильною до українців. В останній день прихильники українського баскетболу покладали надії на Фінляндію, яка зустрічалася з Новою Зеландією. Європейці протягом довгого часу відставали, але зуміли скоротити відрив. А за чотири секунди до сирени Фінляндія програвала два очки та мала атаку, яку, втім, неточно завершив Копонен...

Матч проти зіркової збірної США вже нічого не вирішував, адже Україна пакувала валізи додому. Однак і у цій ситуації наші баскетболісти показали зуби, вигравши першу чверть. Згодом американці своє взяли та розгромно виграли, та збірна України все ж заслуговує на оплески.

Головний тренер національної збірної України Майк Фрателло в інтерв'ю ФБУ підбив підсумки Чемпіонату світу. (Далі лише його пряма мова).

- Я сподіваюся, що це був неймовірний досвід для гравців, адже лише 24 команди потрапляють на Чемпіонат світу. Вони це право здобули торік на Євробаскеті, вони були частиною успіху. У нас був щільний графік товариських матчів, 10 команд з тих, з якими ми проводили спаринги та грали у групі на Чемпіонаті світу, опинилися в 1/8 фіналу. Чотири з них ми перемогли, а шістьом поступилися. Ми непогано виглядали у кількох матчах з тих, що програли, але у тому і полягає різниця між тим, щоб пройти далі у важкій боротьбі, адже лише одне очко, один кидок - усе це має значення для успішного виступу, або для невдалого. І цей досвід нам довелося пережити.

Сполучені Штати, власне, мають величезну кількість талантів. Ми могли урівноважити це лише на деякий відрізок ігрового часу, але потім зробили забагато втрат і вони відірвалися у рахунку. Я сказав би, що позитив полягає у тому, що лише одного разу у нас було повне відчуття того, що ми не зможемо довго протистояти та боротися з нашим суперником, це було зі Сполученими Штатами. Коли вони вийшли на другу половину та стали додавати у швидкості, у нас пішли втрати.

Я народився у Сполучених Штатах, і це велика країна. Отже, коли грає гімн США, я віддаю йому належну пошану. Коли грає Гімн України, ми утворюємо ланцюг з усією командою. Це почесно - виходити на матч проти США у якості тренера збірної, у якості тренера збірної України, і змагатися за перемогу.

Чим подібні команди Австралії та Нової Зеландії? Вони обидві сильні фізично. Вони нам створили чимало проблем з підбираннями. Нам бракувало підбирань. Це зменшувало нашу кількість володінь м’ячем у цих поєдинках. Якщо дивитися у майбутнє, то треба шукати варіанти підсилення більш силовими, габаритними гравцями. Якщо таких варіантів не буде, досягти максимального прогресу наявних гравців. З командами, як Австралія та Нова Зеландія, ми погано працювали на підбираннях. Як результат - ми не пройшли далі на Чемпіонаті світу. Але на що треба звернути увагу - на концентрацію від самого початку, від самого першого дня.

Ми зрозуміли з цією командою, що у нас добре відчуття колективу. Ми знаємо наші сильні та слабкі сторони. Тож треба працювати, щоб слабкі місця зробити сильнішими та використовувати свої переваги, але неточні штрафні, зроблені втрати - не думаю, що хтось бажає, щоб це трапилося. Я не думаю, що гравці могли бажати промахнутися з лінії або не завершити прохід, перебуваючи біля кільця. Гадаю, вони налаштовуються зробити все якнайліпше, але це частина гри, іноді вона завдає найбільшої шкоди.

Втрата Гладиря безумовно дуже значуща. Він наш найкращий снайпер, він один з найкращих захисників у нас, він був серед найкращих на підбираннях на минулому чемпіонаті Європи, він має хороший зріст для того, щоб на позиції атакуючого захисника грати проти інших високих захисників. Його втрата серйозно ослабила нашу команду.

Поразка від Нової Зеландії дуже дошкульна, якби ми перемогли, пройшли би, якби пропустили на один кидок менше, то теж мали би шанси. Цю умову ми не виконали під час гри. Ми зробили на 23 підбирання менше, 18 підбирань у нападі це дуже багато, такий поганий день нам коштував можливості продовжити чемпіонат.

Слава Кравцов приїхав до нас після травми, і коли ми почали працювати, він не міг тренуватися повною мірою з нами. Він мав берегти руку, він мав уникати будь-якого контакту через травму руки, тому він відставав на початку зборів, але він намагався зі своїм зап`ястям, яке було проопероване, зі зв'язками, які були не настільки функціональні, але він бажав бути з нами, бажав грати. У Кирила Натяжка цей сезон відрізнявся від попереднього у збірній. Усіх причин цього я не можу знати, але тоді він точно був більш продуктивним і мав усі показники кращі, ніж у цьому році.

Святослав Михайлюк приїхав до нас пізніше тому, що був задіяний у збірній гравців віком до 18 років. На жаль, із самого початку він не міг бути з нами. Тож йому довелося наздоганяти, починати пізніше робити те, що ми вже почали робити, я не говорю про його функціональну підготовку, я зараз кажу про наші схеми гри у захисті, які відрізнялися від того, що він робив у попередній збірній. Наступний рік для Святослава має стати дуже важливим. Він вирушає до Канзаса та буде грати за команду місцевого університету, у дуже хорошого тренера Біла Селфа, у прекрасному турнірі. Цей рік важливий з точки зору фізичного змужніння, зміцнення, йому слід буде грати з дуже атлетичними хлопцями.

Дмитро Забірченко та Слава Кравцов були капітанами минулого року, і цього теж. Я гадаю, з голосом Заби рахуються всі у команді. Його поважають, він професіонал, у нього відмінна самовіддача. Пух веде команду на майданчику і не боїться говорити про речі, які слід озвучувати, водночас він поважає думку Заби та Слави. Знаєте, свій внесок у лідерство можуть робити різні люди, але якщо згадати цих трьох, кого я назвав, то більш молоді гравці дивляться за ними, прислухаються до них і слухають, що вони говорять.

На плечах Пуха величезна відповідальність на майданчику. Кожна команда прагне зупинити його. Якщо ті, хто поруч із ним, роблять свій внесок, його завдання полегшується. Якщо цього внеску не вистачає, і все лягає на його плечі, йому дуже важко. Це непросто, коли команда суперника вся сконцентрована на тобі. Він здійснив визначну роботу для нас, і не лише на майданчику, а у подорожах, у готелях, на командних обідах, для загальної атмосфери у команді. Команда сприймає його та спілкується з ним, він може говорити з гравцями не лише про баскетбол. Він унікальна людина, таких людей дуже мало, він справді унікальний.

Федерація баскетболу України

Коментарі ()