Головне

ЧС-2014. Україна - Фінляндія 76:81. Без Гладиря не витягнули...

31.08.2014 19:00 823 0
ЧС-2014. Україна - Фінляндія 76:81. Без Гладиря не витягнули...

Після перемоги над Домініканською Республікою Україна зазнала і дебютної поразки на Чемпіонатах світу з баскетболу. Кривдниками стали фіни, які і до цього у матчах з українцями святкувати тільки звитяги.

Як виявилося, головною проблемою для Майка Фрателло стала несподівана травма Сергія Гладиря, який так і не зміг повернутися на майданчик. Однак про все по черзі.

Збірна Фінляндії відкрила рахунок, але Натяжко вивів Україну вперед своїм двоочковим. Кирило, до речі, отримавши кілька фолів у першій чверті, надалі з'являвся у грі дуже рідко. "Синьо-жовті" знову почали програвати щит. І це входить уже у неприємну звичку. Фіни ж з-за дуги активно бомбардували наше кільце. Наприклад, Шон Хафф тричі поспіль влучив, довівши рахунок до 12:4. І Фрателло змушений був брати тайм-аут.

Ще одне зауваження: лише на початку п'ятої хвилини українці виграли перше підбирання під власним щитом... Лякає, правда?! Про чужий і говорити не доводилося! А Хафф не зупинявся й уже на шостій хвилині поєдинку здобув більше десяти очок. Гладир і Липовий двома триочковими поспіль "повернули" команду у гру - 13:16. Опісля чергові "три" від Сергія і взагалі довели рахунок до мінімуму.

Щоправда, про що писалося вище, отримав наш снайпер травму. Сергій виконав триочковий кидок, після чого суперник наступив йому на ногу. Наш баскетболіст невдало приземлився, пошкодивши ногу. У підсумку, Гладир був замінений наприкінці першої чверті, так і не повернувшись на майданчик... Мабуть, це і був вирішальний момент для нашої збірної.

Мішула зі штрафних вивів Україну вдруге у матчі вперед, а перша чверть завершилася 22:20 на користь українців. І відразу друга 10-хвилинка порадувала, що почали вигравати підбирання, особливо під чужим щитом. Але пропустили випад Хаффа, тому знову опинилися позаду у рахунку.

За чотири з половиною хвилини українці так і не змогли здобути хоча б одне очко. Потім нарешті пройшов триочковий у Пустозвонова. Фіни ж у цей час застосовували хороший пресинг, не даючи нашим вийти на, так би мовити, ударні позиції. А наступна спроба Максима звела перевагу суперників нанівець - 27:28. Після цього Пустозвонова вже було не зупинити. Ще "два", ще "три", і Україна попереду - 32:30. Сподобалася і поведінка гравця, який радів кожному влучанню, ніби це команда США була, а не Фінляндія.

Опісля за справу взявся Джетер. І неточні штрафні виконання від Копонена залишили Україну попереду. Та ще й Раннікко отримав неспортивний фол на Кравцові на останній секунді. От і вийшло, що на перерву наша команда пішла, маючи +4 - 37:35. Хоча пропущені "два" на останній секунді дещо і засмутили українських шанувальників баскетболу. Щоправда, не так, як вийшло далі.

Третя чверть незрозуміло почалася. Незрозумілі дії під своїм щитом змусили українців наздоганяти своїх суперників. І не просто наздоганяти... Це був провал! У фінів залітало все, у нас - нічого. 39:57, і навіть Фрателло вирішив поекспериментувати, випустивши 18-річного Святослава Михайлюка. Проте, саме очки новачка збірної, якого підтримали партнери, зокрема Джетер, дозволили знову "повернутися" у гру - 50:57. А слем-данк від Михайлюка майже на останніх секундах чверті сподобався навіть прихильникам Суомі, яких чимало зібралося на трибунах (кілька тисяч точно).

Однак не судилося виграти Україні у Фінляндії вперше за історію Незалежності. Ще одного провалу, який стався на початку останньої чверті, підопічні Фрателло не витримали. Знову не вдавалося закинути довгий час, а неспортивний фол Михайлюку просто "виніс" українців з майданчика. Надалі "синьо-жовті" дещо скоротили відставання, та не більше...

Так здалося відразу. Але за 26 секунд до кінця четвертої чверті триочковий Мішули, після аналогічного завершення від Пустозвонова, подарував мінімальну, та все ж надію Україні - мінус 4. Звичайно, підопічні Фрателло відразу ж пішли на фол. Раннікко один не поцілив, але промах Пустозвонова вже не залишив шансів нашим співвітчизникам. У підсумку 76:81, і Україна починає готуватися до ще одного важливого матчу - проти Туреччини, який відбудеться у вівторок, 2 вересня.

Чемпіонат світу-2014 з баскетболу

Група C

Більбао, Іспанія

2-й тур

31 серпня

Україна - Фінляндія 76:81 (22:20, 15:15, 15:22, 24:24)

Україна: Джетер (24 + 9 передач + 5 підбирань), Гладир (6), Натяжко (6), Липовий (3), Корнієнко (2 + 6 підбирань) - старт; Пустозвонов (15), Мішула (8), Зайцев (6 + 6 підбирань), Михайлюк (4), Забірченко (2), Кравцов (0 + 8 підбирань)

Фінляндія: Хафф (23 + 8 підбирань), Копонен (14 + 9 передач), Мерфі (12 + 8 підбирань), Салін (9 + 5 підбирань), Лі (7) - старт; Койвісто (6), Ранніко (6), Моттола (4), Лехто (0), Муурінен (0), Котті (0)

Двоочкові кидки: 18/34 (53%) - 14/24 (87%)

Триочкові кидки: 11/28 (39%) - 10/30 (33%)

Штрафні кидки: 12/23 (52%) - 18/23 (78%)

Підбирання: 22-27; Передачі: 19-19; Втрати: 11-18

Коментарі ()