Головне

Євробаскет-2013. Україна - Великобританія 87:68. Українці красиво виходять у другий етап. ВІДЕО

09.09.2013 17:05 571 0
Євробаскет-2013. Україна - Великобританія 87:68. Українці красиво виходять у другий етап. ВІДЕО

Чоловіча збірна України з баскетболу вперше у своїй історії подолала перший груповий етап чемпіонатів Європи. Щасливою для українців стала Словенія, де команда Майка Фрателло виграла на даному етапі чотири матчі з п'яти, програвши лише сильній команді Франції. У понеділок, 9 вересня, у важливому поєдинку проти Великобританії наші співвітчизники здобули переконливу перемогу.

Із самого початку зустрічі стало зрозуміло, що британці будуть сподіватися на влучні триочкові спроби. І це у них, на наш жаль, виходило. З 18 очок, які суперники заробили у першій чверті, 12 було саме з-за дуги. Особливо втрачали "синьо-жовті" Деніела Кларка, якого прикрили тільки тоді, коли той набрав уже шість очок.

Українці ж намагалися розіграти свої атаки здебільшого до вірного. Намагалися знайти точними передачами Кирила Натяжка та В'ячеслава Кравцова, котрі під кільцем могли протиснути суперників. Та і Сергій Гладир з Максимом Корнієнком не відставали від партнерів.

Згодом Україна пішла у відрив і довгий час була попереду - +5, а то і +7. Першим найбільшу перевагу встановив Юждин Джетер, який наважився на дальній вистріл. Далі гра пішла очко в очко. Однак не вдалося підопічним Фрателло втримати комфортну перевагу до першої перерви. Завершилася чверть триочковим кидком Кірона Ачари, і команди пішли на невеличкий перепочинок за рахунку 21:18.

Зате у другій чверті українці не залишили шансів баскетболістам з Туманного альбіону. Спочатку Гарет Маррей скоротив відрив до двох пунктів, але Максим Пустозвонов своїм триочковим повернув перевагу, після чого на півтори хвилини рахунок "завмер". Це Україна взяла перепочинок перед, як виявилося, вирішальним штурмом. Зайцев був точним з-під кільця, Мішула - з периметру після вдалого захисту. Ендрю Лоуренс і Девон ван Острум ніби скоротили рахунок, але Кравцов та Олександр Липовий змусили брати тренера суперників тайм-аут - 36:25.

Після перепочинку Україна і зовсім розійшлася. Джетер влучив триочковий, Гладир заробив два з фолом, проте не влучив штрафний кидок. Тут як тут опинився Корнієнко, він виграв підбирання і додав ще два пункти (чотири очки за одну атаку!) - 43:25. Британці відмовилися від дальніх кидків, натомість близько до кільця наші захисники їх не підпускали. Команди обмінялися влучними спробами, після чого Олександр Мішула триочковим зробив рахунок 48:31. Могли "синьо-жовті" і збільшити перевагу, та останню атаку не вийшло реалізувати.

Третя чверть, як і перша, почалася влучним кидком Натяжка. Україна вдало відзахищалася, вивівши Корнієнка на периметр, і 53:31 (22 очки переваги!). На жаль, уже на четвертій хвилині українці набрали п'ять командних фолів. Великобританія у цей час увімкнула пресинг і щільно почала грати у захисті. Це у той момент навіть принесло успіх - рахунок скоротився для них до -17 (39:56).

Фрателло підказав своїм підопічним, як діяти у такій ситуації, і вони його прислухалися. Наші баскетболісти почали грати у швидкий пас, а також намагалися розтягнути захист, щоб знайти гравця на периметрі. Особливо показовою була атака, коли британці забули Зайцева. Ігор міг ще, як то кажуть, філіжанку кави чи чаю випити, а потім тільки кинути. Звичайно що, маючи стільки часу на підготовку, спроба була точною.

Також варто зазначити, що українці у ці хвилини майже перестали фолити. А враховуючи п'ять командних фолів, британці, таким чином, втрачали шанси набрати додаткові штрафні очки. У суперників траплялися епізоди, коли вони робили ривки по 4:0 або 5:0, проте українці точними триочковими та швидкими випадами повертали комфортну перевагу. Пішли ж на останню перерву команди за рахунку 70:51.

В останній 10-хвилинці Україні треба було просто не підпустити суперника. А враховуючи майже 20-очкову перевагу, у те, що ті наблизяться, фактично і не вірилося. Хоча, швидше за все, були у баскетболі і такі випадки. Розумів це і Фрателло, який дав пограти Дмитру Глєбову (перша поява на Євробаскеті). Згодом і Артем Пустовий вийшов (також перший вихід на паркет у складі нашої команди).

Все стало ясно, коли Великобританія набрала п'ять командних фолів. Занадто активними вони були, тільки-но хотіли відібрати м'яч. На триочкові спроби суперники припинили надіятися, а з проходами під щит у них не дуже складалося. Тому кінцівку Україна провела спокійно, довівши протистояння до переможного завершення - 87:68.

Окремо зазначимо, що звітну зустріч збірна України відіграла дуже командно та зібрано. Підтвердженням цих слів є той факт, що сьогодні у "синьо-жовтих" не було очевидного лідера. Натомість, відразу дев'ять баскетболістів показали досить щільну результативність.

Отже, Україна вперше в історії виходить у другий груповий етап Євробаскету. І можна тепер впевнено казати, що почне вона там виступи, маючи одну перемогу в активі. Нагадаємо, перший етап долають по три кращі команди з кожної групи. А очні зустрічі між цими трьома командами будуть враховуватися. Тепер нам потрібно почекати, поки визначаться всі наступні суперники. Додамо, що "об'єднаються" групи "A" та "B", а там на вихід у наступний раунд мають шанси Литва, Сербія, Латвія та Боснія (детальніше прочитаєте після закінчення всі сьогоднішніх матчів).

Чемпіонат Європи-2013 з баскетболу

Словенія

Перший раунд

5-й тур

Група "A"

Великобританія - Україна 68:87 (18:21, 13:27, 20:22, 17:17)

Великобританія: Ачара (12 + 5 підбирань), ван Острум (12), Лоуренс (10)

Україна: Зайцев (11 + 5 підбирань), Натяжко (11), Джетер (10), Мішула (10), Гладир (9 + 7 підбирань), Липовий (9), Корнієнко (8 + 5 підбирань), Кравцов (8), Пустозвонов (7), Глєбов (2), Пустовий (2)

Коментарі ()