Головне

Україна взяла участь в конфлікті між ФІБА та ФІБА-Європа

17.03.2012 17:36 400 0

Останнім часом загострилися відносини між ФІБА та її європейським відділенням через бажання ФІБА підняти значимість чемпіонату світу, знизивши тим самим важливість Євробаскету.

ФІБА пропонує зробити Кубок світу (нова назва чемпіонату світу), єдиним турніром, в якому буде проводитися відбір на Олімпійські ігри. Для цього буде змінено календар міжнародних змагань, і в передолімпійський рік замість Євробаскету проводитиметься Кубок світу. Крім того кількість команд, що беруть участь у світовій першості буде збільшено з 24 до 32.

Якщо ці пропозиції будуть прийняті, то роль європейського турніру в світовому баскетболі істотно зменшиться, і швидше за все він буде проводитися лише раз на 4 роки. Але вже зараз холодна війна між спорідненими організаціями йде повним ходом.

ФІБА-Європа не раз висловлювала невдоволення тим, що повинна відраховувати значну частину доходів від Євробаскету на користь ФІБА. Зовсім недавно ФІБА прийняла рішення провести Олімпійський кваліфікаційний турнір у Венесуелі, хоча європейські учасники підтримували кандидатуру Литви. Крім того ФІБА наклала вето на рішення ФІБА-Європа збільшити розмір заявки на Євробаскет 2011 до 14 гравців, хоча за це виступала більшість європейських федерацій.

Єдиною країною в Європі, що підтримує ФІБА є Франція, звідки родом президент ФІБА. Тому як відповідь ФІБА-Європа віддала проведення Євробаскету 2015 Україні, а не об'єднаній заявці 4 країн на чолі з Францією.

Підсумком цього наростаючого протистояння може стати відділення ФІБА-Європа від ФІБА в самостійну організацію за прикладом футбольної УЄФА, пише basket.com.ua.

Коментарі ()