Головне

"Азовмаш" економить сили, "Кривбасбаскет" і "Дніпро" хочуть у плей-офф

06.12.2010 21:24 269 0
"Азовмаш" економить сили, "Кривбасбаскет" і "Дніпро" хочуть у плей-офф

Сайт "Чемпіон" продовжує підбивати певні підсумки частини чемпіонату Суперліги України з баскетболу, яка вже позаду.

На черзі тріо команд, яке станом на 6 грудня дещо відстає від лідерів, але має шанси на медалі.

"Кривбасбаскет" (Кривий Ріг)
У "Кривбасбаскета" особливих успіхів у Суперлізі немає. Команда стала третьою у минулій "регулярці", але в 1/4 плей-офф програла "Азовмашу". У підсумку криворіжці посіли п'яте місце.

А от чим може команда пишатися, так це перемогою у сезоні-2008/09 Української баскетбольної ліги. "Кривбасбаскет" став переможцем і регулярного чемпіонату, і чемпіоном. Щоправда, відомо, як до того чемпіонату ставилися в Україні - він був другим за силою.

Щодо поєдинків нинішнього сезону, то "Кривбасбаскет" перемагав усіх лідерів - "Донецьк", "Будівельник" і "Говерлу". Та при цьому команда примудрилася програти аутсайдеру "Хіміку". Також є поразки від "Миколаєва" та "Галичини".

У складі криворізького клубу є тільки два гравці, які в іграх Суперліги мають ефективність більше "десятки" - Юріца Жужа та Боян Бакіч. Хорват (13.2 очок за гру, 4.9 підбирання, 1.1 передачі) проводить у клубі вже другий сезон поспіль. Чорногорець (14.7 очок за гру, 3.6 підбирання, 1.7 передачі) прийшов у міжсезоння. У послужному списку гравця виступ за "Хемофарм", "Будучность", "Олімпію".

Серед українців хороші показники мають Дмитро Глєбов (10.7 очок за гру, 2.9 підбирання, 2.3 передачі) й Ігор Зайцев (7.8 очок за гру, 4.5 підбирання, 0.5 передачі). Перший, між іншим, є одним із лідерів і у збірній України.

Безумовно, керівництво ставить перед командою найвищі цілі. Але, чи зможе "Кривбасбаскет" цього разу подолати перший бар'єр плей-офф, дізнаємося пізніше. Поки зазначимо, що наразі потенційним суперником клубу у матчах на виліт є добре знайомий "Азовмаш".

"Азовмаш" (Маріуполь)
Ще одним сюрпризом, нарівні із "Говерлою", є старт маріупольської команди. Чинний чемпіон у 17 поєдинках уже зазнав сім фіаско. При цьому "Азовмаш" програвав далеко не найсильнішим. На своєму паркеті команда примудрилася поступитися "Дніпро-Азот".

Водночас, в активі "Азовмаша" скальпи київського "Будівельника" (у Києві) та "Говерли" (також на виїзді). А от у донбаському дербі команда вже зазнала дві поразки.

Проте відразу пригадується минулий сезон, коли маріупольці також невпевнено виступали у регулярному чемпіонаті. Але на плей-офф команда підсилилася, і у підсумку відібрала золоті нагороди у "Будівельника".

Не можна оминути тренерське питання у клубі. Не так давно виконуючим обов'язки головного став Роландас Ярутіс. Якщо вірити прес-службі клубу, то у головного наставника Сергія Заваліна виникли проблеми із здоров'ям через напружений графік і невдачі "Азовмаша" у листопаді.

У складі "левів" відразу вирізняється Рамел Каррі (16.6 очок за гру, 4.0 підбирання, 4.1 передачі). Американський захисник відомий українцям своїми виступами за "Донецьк", після чого перебрався у сусідній Маріуполь. Каррі - лідер клубу за ефективністю, очками та передачами.

Від Каррі дещо відстають Кріс Овенс (13.7 очок за гру, 7.6 підбирання, 1.7 передачі), Чарльз Томас і Діметріус Александер. Перший з них також раніше грав за "Донецьк". Окрім того, у його кар'єрі значаться "Мілуокі" та "Мемфіс". Переїхав Овенс до Маріуполя, очевидно, через більш тепліші погодні умови, адже свого часу він нарікав на холод у Донецьку.

Томас (13.6 очок за гру, 7.1 підбирання, 1.4 передачі) запам'ятався вболівальникам чудовою грою у минулому сезоні за "Ферро-ЗНТУ". Ще один колишній "донеччанин" Александер (13.8 очок за гру, 4.4 підбирання, 2.1 передачі) вже може похвалитися титулом MVP третього туру Євроліги.

Українці, як можна здогадатися, в "Азовмаші" на другому плані. Найкращим з них є Максим Пустозвонов (8.7 очок за гру, 3.8 підбирання, 1.1 передачі), який перейшов у міжсезоння з "Києва". Проте Максим є незамінним на паркеті, адже відіграв усі матчі.

"Азовмаш", незважаючи на нинішнє становище, є одним із претендентів на золото. А от у Єврокубку, у якому клуб бере участь, поборотися за вихід у наступний груповий турнір маріупольцям буде нелегко. Причиною тому може стати домашня поразка "Цедевіті". На фініші якраз цих двох очок "Азовмашу" може не вистачити.

"Дніпро" (Дніпропетровськ)
"Дніпро", як і вищезгаданий "Кривбасбаскет", зірок з неба не хапав. Хіба що "дніпряни" у турнірах у трійку не піднімалися. У минулому сезоні дніпропетровський клуб програв на старті плей-офф майбутньому бронзовому призеру "Ферро".

Нинішню першість команда розпочала 50 на 50. Станом на 6 грудня "Дніпро" здобув 9 перемог, ще 8 матчів програв. Краще налаштовується найвідвідуваніша команда Суперліги на лідерів. Є на їхньому рахунку звитяги над "Азовмашом", "Донецьком" і "Говерлою". Та і у домашньому поєдинку з "Будівельником" "дніпрянам" не вистачило одного очка.

Водночас, були незрозумілі поразки від "Дніпро-Азот" і БК "Київ". Також "Дніпру", на двох із "Ферро", належить найрезультативніша гра Суперліги на даний момент - 114:121 (в овертаймі).

Беззаперечним лідером дніпропетроців є Стівен Буртт (23.2 очок за гру, 3.1 підбирання, 4.2 передачі). Американець є найкращим у Суперлізі за набраними очками. Також він входить у п'ятірку за коефіцієнтом ефективності. Прийшов Буртт до "Дніпра" із бронзою з "Ферро-ЗНТУ".

Центрового Ендрю Аделеке (10.9 очок за гру, 8.4 підбирання, 0.9 передачі) обіграти на підбиранні під щитом майже неможливо. Нігерієць добре користується своїми габаритами. При цьому він відіграв за "Дніпро" тільки сім матчів.

Допомагають лідерам Маріо Остін (11.4 очок за гру, 7.1 підбирання, 1.3 передачі) та Денхам Браун (12.7 очок за гру, 5.3 підбирання, 2.7 передачі). А от здобутки українців скромніші: Денис Іванов (8.2 очок за гру, 1.7 підбирання, 0.5 передачі), Данило Козлов (7.1 очок за гру, 4.2 підбирання, 0.7 передачі).

До вісімки найсильніших "Дніпро" має потрапляти. А от подолати 1/4 фіналу плей-офф команді буде надзвичайно важко. Втім, як і пройти груповий етап у Єдиній лізі ВТБ, куди клуб заявився цього сезону, і де вже тричі поступався у чотирьох поєдинках.

Коментарі ()