Головне

Повернення "Донецька", невдача "Будівельника" та ривок "Говерли"

23.11.2010 08:03 582 0
Повернення "Донецька", невдача "Будівельника" та ривок "Говерли"

Позаду вже перше коло чемпіонату Суперліги України з баскетболу. Сайт "Чемпіон" спробує підбити певні підсумки та зробити прогноз на відрізок, що залишився.

Нинішній сезон приніс декілька сюрпризів, серед яких є і досить звучні. Першу трійку аналізуватимемо за місцями у турнірній таблиці станом на ранок 22 листопада.

БК "Донецьк"
Донецьк був без команди майже вісім місяців. У січні цього року генеральний директор донеччан Валерій Плеханов оголосив про припинення існування клубу. Причиною такого рішення він назвав хворобу президента "тигрів" Сергія Дядечка, який припинив фінансування проекту.

Плеханов у той день висловив сподівання, що баскетбол повернеться до Донецька. І баскетбол повернувся, але лише з нового сезону. Суперліга прийняла рішення скасувати всі результати за участю БК "Донецьк" у сезоні-2009/10, хоча клуб з Донбасу був серед лідерів.

Нинішній сезон "тигри" почали зі старим-новим президентом - Дядечком. Водночас, є чутки, що відношення до клубу має сам віце-прем'єр-міністр України Борис Колесніков. І команда, незважаючи на незіграність, відразу почала давати результат - за 14 турів донеччани поступилися лише двічі.

Серед лідерів команди Саші Обрадовіча, які роблять результат, двоє виконавців. Найкращий середній показник має Луїс Флорес (17.6 очок, 3.4 підбирання, 3.9 передачі за гру). Атакуючий захисник перейшов з російських "Красних крильєв", у яких відіграв чудовий сезон - 18.8 очок, 3.9 підбирання у Єврочелленджі є тому підтвердженням. І домініканський американець почав виправдовувати надії з першого ж матчу.

Інший лідер Ясмін Хукіч (13.5 очок, 5.7 підбирання, 2.1 передачі) перейшов у "Донецьк" з італійського "Бенеттона". Клуб з Тревізо минулого року ледь не потрапив до Євроліги, поступившись у фіналі кваліфікації французькому "Орлеану". А у Єврокубку італійці були близькими до виходу у чвертьфінал. Та казати, що легкий форвард був серед лідерів, не доводиться - 5.5 очок у середньому за гру.

Ще четверо - В'ячеслав Кравцов (10.9 очок, 4.9 підбирання, 0.9 передачі), Бранко Цветковіч (10.5 очок, 2.8 підбирання, 1.2 передачі), Саша Васільєвіч (10.4 очок, 2.5 підбирання, 5.3 передачі) та Джуан Едвардс (10.2 очок, 6.0 підбирання, 0.5 передачі) - мають дещо гірший середній показник, але також приносять свій важливий вклад.

Найвідомішим серед цього квартету є, звичайно, Кравцов. В'ячеслава минулого сезону визнали найкращим центровим Суперліги. Після цього на українця звернули увагу в НБА, проте закріпитися у "Бостоні" у Літній лізі йому так і не вдалося. Але після повернення із США Кравцова підписав "Донецьк", який скористався кризою у БК "Київ", про що ми поговоримо пізніше.

Зважаючи на вдалий старт БК "Донецьк" у нинішньому році, можна твердо сказати, що у цієї команди є всі шанси поборотися за медалі чемпіонату України. Аби "тигрів" не спіткала минулорічна історія про припинення існування.

Насамкінець варто додати, що домашні матчі другого кола БК "Донецьк" проводитиме у Маріуполі. Донецький палац спорту "Дружба" закрили на реконструкцію.

"Будівельник" (Київ)
Для "Будівельника" старт нинішнього сезону склався невдало. Так уже вийшло, що керівництво клубу покладало великі надії на виступ у Євролізі. Сподівання не виправдалися. Киянам пощастило, що у грецького "Маруссі" виникли проблеми. Це дозволило їм вийти на російські "Хімки". Але підмосковний клуб виявився не по зубам "Будівельнику".

Президент клубу Богдан Гулямов разом з Ігорем Коломойським багато зробили, щоб перша поява українського клубу у найкращому баскетбольному турнірі була вдалою. Та ні переїзд київського клубу до Дніпропетровська, де зал відповідає вимогам Євроліги, ні запрошення на посаду головного тренера іспанського фахівця Хосепа Марію Беррокаля не допомогло.

У київського колективу немає таких явко виражених лідерів, як у "Донецька". Щоправда, на себе звертає увагу статистика Деверіка Спенсера, який у середньому набирає 12.9 очок за гру. Це є найкращим показником у команді. Але є одне "але": його дискваліфікували через допінг. Суперліга відсторонила гравця до 31 січня 2011 року, а сам баскетболіст уже залишив розташування клубу.

Тому наразі найкращим за очками у киян є Ламейн Вілсон (12.6 очок, 4.6 підбирання, 1.5 передачі). У кар'єрі американця виступи за відомі у Європі команди: французькі "Шоле", "Віллербан"," Нансі", а також турецький "Тюрк Телеком". За останній з них у Єврокубку минулого розіграшу Ламейн набирав 15.6 очок і 5 підбирань.

Незамінними у нинішньому складі "гладіаторів" є Вільям Кіс (9.7 очок, 2.1 підбирання, 3.3 передачі), Андрій Агафонов, Дмитро Забірченко, Зак Морлі та Денис Лукашов. Перший з них - американський розігруючий - за проведені ігри був творцем деяких перемог. Морлі (6.3 очок, 4.7 підбирання, 3.5 передачі) є лідером команди за кількістю передач.

Особливо представляти українську трійку Агафонов-Забірченко-Лукашов не варто. Ці баскетболісти вже давно є лідерами збірної команди України. Дотримуються свого реноме вони і у клубі. Намагається підтримати партнерів по команді і уродженець Києва з литовським паспортом Михайло Анісімов. Та і Стефанишин з Яковлєвим докладають у скарбничку киян важливі пункти.

Після невдачі у Євролізі "Будівельник" вилетів до Єврокубку. І перший поєдинок показав, що команда може поборотися з грандами європейського баскетболу. Кияни, чесно кажучи, сенсаційно на виїзді обіграли "Гран Канарію", яка славиться грою вдома. Беррокаль зазначив, що ключем до перемоги стала оборона. Підтверджувати несенсаційність старту "гладіатори" будуть у грі із "Шауляєм".

Що ж до чемпіонату України, то всі розуміють, що "Будівельник" боротиметься за золоті нагороди. Минулого року кияни впевнено виграли регулярний чемпіонат, але у фіналі плей-офф у п'яти напружених поєдинках пали перед маріупольським "Азовмашом" і задовольнилися сріблом.

"Говерла" (Івано-Франківськ)
Дійшли ми до одного із сюрпризів нинішньої першості. Прикарпатці сенсаційно стартували з п'яти перемог поспіль. Більше без поразок вдалося протриматися лідеру - "Донецьку". І навіть після першої невдалої гри, з "Азовмашом", підопічні Євгена Мурзіна не зупинилися й надалі продовжували брати очки.

Окрім маріупольців, підкорити "Говерлу" зуміли тільки інші фаворити на топ-вісім. А от у двобоях із собі рівними, як думалося напередодні старту чемпіонату, франківці брали гору ("Галичина" у західному дербі капітулювала вже двічі).

У самій "Говерлі" вдалий початок несподіванкою не вважають. Генеральний директор клубу Андрій Дроздов запевняє, що запорукою успіху є вдала селекційна роботи, а також ставлення гравців, адміністрації команди до виконання своїх обов'язків. З ним не можна не погодитисяЮ адже "ведмеді" добиваються результату саме завдяки командним діям.

Погоду в івано-франківському колективі роблять здебільшого легіонери. Найкращим за середніми показниками є Павєл Улянко. Білоруський форвард набирає 13.1 очок за гру, додаючи 3.9 підбирання й 1.9 передачі. Дещо відстає від білоруса американець Ерік Колмен (11.1 очок, 5.8 підбирання, 2.4 передачі).

Джеремі Шаппел (11.1 очок, 7.0 підбирання, 1.9 передачі) та Данте Свонсон (11.3 очок, 2.9 підбирання, 3.6 передачі) йдуть на рівні з Колменом. Обидва виконавці переїхали до "Говерли" з чемпіонату Польщі - з "Зніжа" та "Кошаліна" відповідно.

Серед українців вирізняється Ігор Кривич, який набирає 9.1 очок, 5.8 підбирання та 2.4 передачі. І, звичайно, не варто забувати про Дерріка Зіммермана, який минулу першість провів у складі віце-чемпіона України.

У тому, що "Говерла" буде серед вісімки найкращих, сумнівів фактично вже немає. Хіба що буде якийсь форс-мажор. А от чи вдасться Мурзіну та його підопічним піднести сюрпризи у чвертьфіналі, покаже час. Наразі ж "ведмеді" готуються спробувати обіграти чемпіона України у Маріуполі.

Коментарі ()