Головне

Суперліга: Черкаські Мавпи ще можуть опинитися серед еліти

21.07.2009 13:42 588 0
Суперліга: Черкаські Мавпи ще можуть опинитися серед еліти

Про принципи роботи нової для суспільства організації 21 липня на прес-конференції у Києві розповів директор ліги Альгімантас Павілоніс.

За його словами, метою структури є об'єднання клубів і централізація прав на ТБ і маркетинг. Це робиться для того, щоб чемпіонат зробити більш популярним і цікавим. Щодо телебачення, Павілоніс зазначив, що, найвірогідніше, матчі Суперліги транслюватиме "Мегаспорт". Також ведуться переговори з регіональними каналами.

У Суперлізі буде виступати шістнадцять команд. Проте, до початку сезони у складі учасників можливі зміни. Справа в тому, що у деяких команд, як то "Пульсар" чи "Сумихімпром", можуть виникнути фінансові проблеми, які не дозволять вступити до еліти українського баскетболу.

Втім, чемпіонат може й розширитися до 18 команд. Документи на вступ до ліги подали сімферопольські "Грифони" і "Черкаські Мавпи". І на наступному зібранні членів Асоціації буде розглянуто і їх членство у "Суперлізі".

На питання, чому вищеназвані клуби не потрапили у першу шістнадцятку, Павілоніс відповів, що черкащани і кримчани запізнилися з подачею необхідних документів для вступу в Суперлігу.

Як повідомлялося раніше і було оголошено Павілонісом, у проекті регламенту чемпіонату прописані декілька пунктів, що захищатимуть українських гравців. Так, у заявці кожної команди на матч повинно бути, щонайменше, 5 вітчизняних баскетболістів, а один обов'язково має бути на майданчику. Буде створений й молодіжний турнір, де гратимуть дублі клубів Суперліги.

Асоціація винесла ще одне радикальне для українського баскетболу рішення про ліміт на зарплатню. З нового сезону загальна сума грошей, витрачена на гравців команди, має скласти не більше ніж 3,5 мільйона доларів США. Таким чином, гравців класу Халіда Ель-Аміна або Кенана Байрамовіча український глядач принаймні у наступному сезоні, найімовірніше, не побачить.

Проект регламенту чемпіонату Суперліги складався так, щоб клуби провели не менше 40 матчів на сезон. При цьому, враховувались не тільки ігри самої ліги, а й єврокубкові матчі та поєдинки за Кубок ВТБ, у яких візьмуть участь чотири українських клуби.

Для того, щоб збільшити кількість зустрічей, було прийнято ще одне радикальне рішення -  реорганізувати Кубок України, матчі якого будуть проходити у дні єврокубків. Тепер у цього турніру з'явиться груповий турнір. В кожній групі буде по шість команд, чотири з яких вийдуть до 1/8 плей-офф, де до них долучаться представники України у європейських турнірах ("Азовмаш", БК "Донецьк", "Хімік" і БК "Київ"). Переможець Кубку України отримає право зіграти у наступному році у третьому за престижністю турнірі Європи, Єврочеллендж Кап.

Що стосується самого чемпіонату Суперліги, то він буде зіграний у два кола. Потім перша вісімка у серії матчів до трьох перемог буде боротися за чемпіонство, а друга вісімка за аналогічною системою визначить найслабшого, який, залишить Суперлігу. Втім, Павілоніс, обмовився, що це станеться лише у тому випадку, якщо економічні можливості найкращої команди Вищого дивізіону будуть відповідати вимогами Суперліги.

Коментарі ()