Головне

Кирило Фесенко: Український баскетбол розділили на два "недочемпіонати"

09.06.2009 19:06 487 0
Кирило Фесенко: Український баскетбол розділили на два "недочемпіонати"

Розмова з одним із найвідоміших баскетболістів України, який виступає за океаном, Кирилом Фесенком розпочалася незвично. Адже першим на запитання довелося відповідати мені.

- У вас тут у Києві ніхто не носить великі навушники?

- Та ні. Ходять у нас в таких.

Кирило до зустрічі зі мною стояв у великих навушиках і слухав музику, на що звертали увагу перехожі. А потім уже все стало на свої місця і відповідав на запитання саме баскетболіст "Юти".

- Призвичаївся вже до нашого часового поясу?

- Та я і не відвикав. У мене були проблеми зі сном - використовував снодійне. Не міг перелаштуватися. А от приїхав до України і можу спати спокійно. А до чого звикати? Я ж українець, а не американець.

- Плануєш весь час бути у Києві?

- Ні. Я у Києві вирішую особисті проблеми. А потім поїду до Дніпропетровська, згодом відпочину в Одесі.

- Батьки у Дніпропетровську живуть? Не планував перевезти їх у столицю?

- А навіщо? Мамі тут буде нудно. Надто, тут такі жахливі затори. У Дніпропетровську також є затори, але не такі масштабні.

- Житло у Києві знімаєш?

- Орендую квартиру. Спочатку зняв на тиждень, але довелося ще трохи залишитися, тому продовжу оренду ще на тиждень.

- Як живеться у США?

- Я навіть не знаю, як відповісти на це запитання. Мені вже не раз ставили таке запитання. Як? Непогано. Живу собі. Криза відчувається не так, як в Україні. Роботу знайти можна, зарплатня на рівні. Від кризи у США постраждав середній клас. А от у нижчого класу як не було грошей, так і немає; а у вищого як були, так і є.

- З Олексієм Печеровим підтримуєш зв'язок?

Фото офіційного сайту "Юти Джазз"

- Так, буває. А насправді ми з ним дуже різні люди. Коли мене взяли до "Юти", я з ним розмовляв і казав, мовляв як так можна, що ти такий спокійний, весь час вдома, а тут їдеш у столицю - Вашингтон; а я такий динамічний і йду до Юти. Пропонував помінятися (сміється). Олексій - цілеспрямований, працелюбний.

- З українською діаспорою у США спілкувався?

- У Солт-Лейк-Сіті майже немає українців. Знайшов двох-трьох дівчат та одного хлопця. І все.

- У команді з ким спілкуєшся найбільше? З Кірілєнком?

- В принципі так. Але більше спілкуюся з молодими гравцями. Андрєй просто домосід. Я англійську мову знав відмінно, коли приїхав, тому не потребував допомоги. Були проблеми тільки зі сленгом, коли писали смс-повідомлення. Я дивився на них і не міг зрозуміти, що це. А там і цифри, і букви, як ребус. А потім звик. Тепер ходжу у кіно, читаю книги англійською.

- Дівчина ж у Києві? До США не плануєш її забирати?

- Не можу. В Олі (Ольга Горбачова - солістка гурту "Арктика", - прим. авт.) донька тут, концерти.

- Який матч за "Юту" запам'ятався найбільше?

- Напевне, мій перший матч, коли ми грали вдома з "Лейкерс", і у нинішньому сезоні з "Хьюстоном", коли мені довірили грати довго. У першому випадку я досить непогано ввійшов у гру, а потім мені розсікли брову, у роздягальні наклали шви і я повернувся. Аудиторія тоді була в екстазі. У другому ж випадку я добре відіграв проти Яо Міна, тоді ж зробив і перший дабл-дабл.

- Скільки глядачів збирається на домашні матчі?

- Повний зал. У нас не найбільший зал - сімнадцять тисяч, але фанати - найкращі у світі. Навіть тренер "Лейкерс" Філ Джексон казав, що важко грати у Солт-Лейк-Сіті, адже вболівальники тиснуть на суперників. Тому так добре граємо вдома.

- Які плани на майбутнє?

- Я їх ще й сам не знаю.15 червня мені скажуть, чи залишаюся. Агент навіть намагався дізнатися, але не сказали нічого. Не називають і шансів, чи залишуся, чи піду. Тому чекаю.

Кирило проти Шакіла О'Ніла. Фото офіційного сайту "Юти Джазз"
- Стежиш за українським баскетболом?

- Звичайно. У мене тут багато друзів. Мені цікаво, як хто підростає. Наразі мені подобається статистика Сергія Гладира з "Миколаєва". Мій агент про нього запитував. Вживу гру його я не бачив, але зі статистики видно, що обдарований снайпер. Ще до вподоби Денис Лукашов з "Києва" і Максим Корнієнко з "Дніпра".

- Як ставлення у Вас до створення двох чемпіонатів?

- Негативне! Навіщо було таке робити?! Наразі є чутки про можлививй матч між зірками чемпіонату ФБУ та чемпіонату УБЛ. Але такого не буде. Усі гравці вже роз'їхалися. Хлопцям потрібно відпочити від баскетболу. А розкол був необґрунтованим! Український баскетбол був на правильному шляху, а тут... роблять два "недочемпіонати". В одному немає конкуренції, а в іншому конкуренція неналежного рівня. Я хочу, щоб був один чемпіонат. І нехай його назвуть ФБУБЛ. Немає різниці. Я запитував у свого європейського агента, на якому рівні зараз український баскетбол, то він мені відповів, що гірше за польський. Дожилися!.. Так тримати!.. Через кілька років гіршими від Угорщини та Молдови будемо...

- А от, якщо порівняти український і американський баскетболи, то на що міг розраховувати "Азовмаш" в НБА?

- В НБА вони б нічого не змогли показати. Можливо, боролися б за чемпіонство в NDBL - молодіжному чемпіонаті. А кому це потрібно? Там молодь грає.

- Допомагати збірній залишитися у Дивізіоні "А" будеш?

- Розмовляв з головним тренером. Домовилися. Мені неважливо, які там суперники. Я знаю одне: я там буду. Даю на це 95 відсотків, 5 відсотків залишаю на травму. Все буває. Але ще невідомо чи доведеться мені їхати на літню лігу у США, від того не можу сказати, де готуватимуся. Я сказав керівництву своєї команди, що поїду. У минулому році мене просто не відпустили. Два роки я пропустив, третій не пропущу.

- Хто виграє НБА?

- Я дуже хочу, щоб виграло "Орландо", бо подобається гра Дуайта Ховарда. Але розумію, що переможе "Лейкерс".

Коментарі ()