Головне

Чемпіон України з наступного сезону зможе позмагатися в Євролізі УЛЄБ

24.09.2008 17:40 256 0
Чемпіон України з наступного сезону зможе позмагатися в Євролізі УЛЄБ

УЛЄБ вирішило збільшити кількість учасників Євроліги до 30 клубів. Асамблея УЛЄБ вчора у Парижі прийняла революційне рішення - склад Євроліги з наступного сезону формуватиметься за спортивним принципом. Але це рішення ще не остаточне. До 21 жовтня повинні відбутися внутрішні ради у всіх лігах, де кожна федерація обере свою позицію. Після цього відбудеться ще одна асамблея УЛЄБ, на якій більшістю голосів і буде прийнято остаточне рішення.

Нагадаємо, що раніше Євроліга УЛЄБ формувалася за економічним принципом. Тобто там грали команди не за силою, а за економічною вигодою.

Пояснимо на прикладі. Припустимо, що БК "Київ" допустили б до турнірі, то тоді УЛЄБ втратив би великі кошти, тому що арена київського Палацу спорту вміщує близько 7 тисяч, а рівень життя в Україні нижчий, чим, наприклад, в Англії. Середня вартість квитка у Києві була б 300 гривень (припустимо могли б встановити і вищу ціну, але не факт, що їх би розкупили) тоді, як в Англії на найсильніші баскетбольні команди Європи вболівальники могли б викласти і по 200-300 фунтів, і арена розрахована звичайно на більшу кількість осіб. От і виходить дуже велика різниця в грошах. А ще з кошти за трансляцію.

А тепер чемпіон України разом з іншими командами не таких розвинутих баскетбольних країн як Іспанія, Італія, Греція і тд, а середньостатистичних держав може взяти участь у найпрестижнішому баскетбольному турнірі Європи.

Неофіційний проект Євроліги УЛЄБ на сезон 2009/10:

Основний раунд (22 команди):

Іспанія - 3 (команди), Італія - 3, Греція - 3, Росія - 2, Туреччина - 2, Франція - 1, Німеччина - 1, Ізраїль - 1, Литва - 1, Польща - 1, Сербія - 1, Хорватія - 1, Словенія - 1, переможець Єврокубку - 1

Відбір (8 команд): 

8 команд, які перемагають у першому раунді, переходять у другий відбірковий раунд. Потім ці 8 команд будуть змагатися з такою ж кількістю команд, які розпочинають боротьбу у другому раунді, і переможці переходять в груповий етап Євроліги.

16 команд першого відбіркового раунду:

Чемпіони: Бельгії, Болгарії, Чехії, Британії, Нідерландів, Латвії, Чорногорії, Португалії, Швейцарії, України, Австрії, Боснії, а також 5-е місце чемпіонату Іспанії, 4-е місце чемпіонату Греції, 2-е місце чемпіонату Польщі, 2-е місце чемпіонату Німеччини

8 команд другого відбіркового раунду:

4-е місце чемпіонату Іспанії, 4-е місце чемпіонату Італії, 3-е місце чемпіонату Росії, 3-е місце чемпіонату Туреччини, 2-е місце чемпіонату Франції, 2-е місце чемпіонату Ізраїлю, 2-е місце чемпіонату Литви, краща команда Адріатичної ліги, яка не потрапила в основний раунд

Щодо Єврокубку (у минолому мав назву "Кубок УЛЄБ"), то там братиме участь 32 команди, які поділені на 8 груп по 4 команди. Далі виходять по 2 команди. Потім формують ще 4 групи по 4 команди. По дві кращі з кожної групи виходять у фінал восьми. Далі остаточно ще не продумали.

Тут гратиме віце-чемпіон України і, якщо чемпіону не вдастся пройти відбіркові раунди Євроліги, то він також автоматично перейде сюди. Якщо вилетить у першому раунді, то ропочне змагання в кваліфікації, якщо ж у другому автоматично перейде в основний етап. Це ж стосується й інших команд, які не пройдуть відбір до Євроліги.

Підсумки. Кількість команд, які представлятимуть Україну на міжнародній арені не збільшиться і не зменшиться. Просто тепер буде невекий шанс поборотися за вихід у основний етап Євроліги. Невеликий, тому що четверті команди Італії та Іспанії, треті команди Росії та Туреччини вже ж таки сильніші за чемпіона України. Але шанс то є.

Коментарі ()