Головне

УБЛ vs ФБУ - розкол і два чемпіонати

03.09.2008 18:33 894 0
УБЛ vs ФБУ - розкол і два чемпіонати

Про це сьогодні на прес-конференції заявив директор чемпіонату УБЛ Сергій Мельников. У новому чемпіонаті, який стартує 3 жовтня, візьмуть участь клуби "Будівельник", "Дніпро", БК "Одеса", "Черкаські мавпи", "Кривбасбаскет", "Політехніка Галичина", "Ферро-ЗНТУ", "Дніпро-Азот". Команди зустрінуться між собою по шість разів, кожна з команд зіграє 42 грі у регулярному чемпіонаті, після чого чемпіон визначиться за системою плей-офф. Матчі проводитимуться у п'ятницю і неділю, турнір триватиме до 23 травня.

Документи, які регулюють проведення нового чемпіонату, були затверджені 23 серпня в Одесі. Заявочна кампанія нового чемпіонату розпочнеться за два тижні. Директорат УБЛ веде переговори із ФБУ щодо залучення українських арбітрів для обслуговування турніру. Крім основного турніру проводитиметься і першість дублерів.

Крім того, УБЛ проведе свій Кубок Ліги, у рамках якого клуби за чотири дні в одному місті визначать переможця.

Директор чемпіонату УБЛ вважає свій турнір "своєрідним", а єдиною принциповою та якісною відмінністю від Суперліги назвав демократичність прийняття рішень, обговорення установчих документів та графіку чемпіонату.

Цікаво, що за чутками, як мінімум чотири з цих клубів ("Дніпро", "Одеса", "Галичина" і "Будівельник") належать одній людині - Ігорю Коломойському. Протистояння виникло передусім із Федерацією баскетболу України в особі Олександра Волкова та інвестора БК "Київ" Ігоря Фірташа. Лідери українського баскетболу БК "Азовмаш", який належить Володимиру Бойку, та БК "Київ" не зійшлися із організаторами нової ліги у питанні ліміту на легіонерів - УБЛ наполягала на обов'язковій присутності на майданчику одного українця, ФБУ, "Київ" та "Азовмаш" виступили проти.

Конфлікт з приводу ліміту зайшов у глухий кут і два клуби УБЛ львівська "Політехніка" та дніпропетровський "Дніпро", схоже, з міркувань помсти ФБУ, відкликали своїх гравців з національних збірних України усіх рівнів. Будь-якими логічними міркуваннями такий крок пояснити неможливо але... "У цих клубів є якісь, на мій погляд обґрунтовані, претензії до ФБУ, крім того у нас ще не до кінця відпрацьована схема відносин гравець-клуб-збірна," - вважає Сергій Мельников. - "Клуб відпускає свого гравця у збірну і ризикує тим, що гравець отримає травму у збірній, і на цьому для клуба, який може мати величезний контракт із гравцем, все закінчиться. Клуб змушений буде наймати ще одного гравця, платити ще більше грошей. Тому відкликати гравця зі збірної це право клубу".

Клуби УБЛ навряд чи візьмуть участь в українській Суперлізі, адже графік нового чемпіонату хоч і враховує ігри збірної, проте співпадає із матчами Суперліги. На думку Сергія Мельникова, УБЛ готова розглянути бажання якогось з клубів ліги зіграти у Суперлізі. А це значить лише одне - досі такого бажання не було, ймовірно і не буде. Що, автоматично означає розкол українського професійного баскетболу на дві автономні ліги.

Нез'ясованим лишається і питання виступів клубів УБЛ у єврокубках, адже УБЛ, на відміну від ФБУ, не є членом ФІБА. На думку директора нового чемпіонату, це не завадить "Черкаським мавпам" і "Політехніці" виступити у цьому сезоні у Кубку Виклику. Іншої думки може виявитися ФБУ, яка і має формувати заявку на участь у турнірах ФІБА. Щодо наступного євросезону - то ним клуби УБЛ, за словами Сергія Мельникова, готові пожертвувати.

Організатори нового чемпіонату обіцяють на наступний рік залучити у нову структуру усі провідні клуби України, проте чи вдасться це, і чи зможе чемпіонат УБЛ без лідерів "Азвомашу" та "Києва" конкурувати із Суперлігою - теж наразі відкрите питання.

Коментарі ()