Головне

Григорій Хижняк: З українців в українських клубах будуть лише їх власники

06.08.2008 18:00 320 0

Кращий центровий України, який нещодавно повернув собі місце у складі національної збірної, змушений був покинути стан збірної через рішення "Дніпра" відкликати гравців зі збірних. Нагадаємо, таке рішення шести клубів української баскетбольної ліги пов'язано з відмовою ФБУ ввести обов'язкову присутність на майданчику одного українського гравця.

Хижняк популярний у "Дніпрі". Фото bcdnepr.dp.ua

Григорій Хижняк:

На жаль, Федерація баскетболу України не дуже хвилюється за майбутнє цього виду спорту в нашій країні. У нас віддають перевагу другосортним легіонерам. При цьому іноземці у нас отримують величезні гроші. Українці часто нічим не гірші, а то і набагато кращі за "заїжджих гастролерів", а зарплати у них у декілька разів нижчі.

Так, у нас декларують розвиток баскетболу, запрошують в елітні команди 15-річних хлопців, дають їм непогану платню. Але все, далі ці парубки зупиняються у своєму розвитку, на них ніхто не звертає уваги, тренери ставлять до складу тих, кого ледве привезли з-за кордону. У Росії ж хлопцям дають можливість не лише заробляти гроші, але і відпрацьовувати їх. А це, передусім, приносить користь збірної їх країни.

В Україні лише "Азовмаш" купує якісних легіонерів. Трансферна ж політика БК "Київ", м'яко кажучи, незрозуміла. Ось, скажіть мені: Дмитро Забірченко гірше за іноземних колег по амплуа в київському клубі? Впевнений, що ні. Але на Дмитра ніхто не звертає уваги. 

"Азовмаш" і БК "Київ" спокійно можуть тримати на майданчику мінімум одного українця. В "Києва" є Артур Дроздов, В'ячеслав Кравцов, Максим Пустозвонов. В "Азовмаша" - Сергій Ліщук, Олександр Скутельник, Максим Івшин. Це класні виконавці. Тому мені "принциповість" ФБУ в цьому питанні теж незрозуміла.

З таким підходом ми ризикуємо догратися до того, що найближчим часом з українців в українських клубах будуть лише їх власники. У адже нас не лише гравців з-за кордону запрошують, але і тренерів, масажистів, лікарів, адміністраторів. То хіба це нормально? У нас що, своїх фахівців немає?

За матеріалами basket.com.ua

Коментарі ()