Головне

Валентин Мельничук: Баскетбол - це війна з правилами та суддями

29.07.2008 10:59 560 0

Після завершення "Кубку Мечела", на якому чоловіча збірна команда України з баскетболу зазнала трьох поразок, головний тренер Валентин Мельничук поділився своїми враженнями з прес-службою Федерації баскетболу України:

Валентин Мельничук, фото viewimages.com

"Враження від турніру - незадовільні. Хоча... Ми очікували такого результату, адже знали рівень нашої готовності та рівень команд, проти яких ми мали грати. Розчарувало лише те, що ми поступалися цим командам не лише у майстерності, що було б нормальним явищем, а й у бійцівських якостях. Там, де ми могли повоювати (адже баскетбол - це війна з правилами та суддями), ми цього не зробили. В цьому плані ми не допрацювали, але це можна виправити під час тренувального процесу, поставивши всі вправи на таку інтенсивність, на таку жорсткість, рівень яких відповідав би рівню, що ми побачили на цьому турнірі.

Не вистачає нам декількох ключових гравців, і я дуже сподіваюся, що вони до нас найближчим часом приєднаються. В нас ще є місяць часу...

Звичайно, неприємно програвати у 30, 35 очок... Коли можна було вигравати гру, "батареї сіли", щось всередині гравців переключилося, і ми здалися, прийнявши невірні рішення у критичних ситуаціях, не переступивши через своє "я" у захисті.

Однією з проблем, що до цього привела, стало те, що, поставившись не професійно до своєї роботи, гравці не виконали наше завдання на відпустку та не підійшли до зборів готовими на 80 відсотків.

Ще раз скажу, що трагедії з цього ми не робимо, адже ми знали, на що йшли. Сподівалися, що на цьому турнірі в нас буде кілька більш досвідчених гравців, але так склалося, що, через різні травми, вони приєднатися до нас не змогли. Надіємося, що Ліщук, Дроздов та три молодих гравця (Кольченко, Гладир та Вільховецький) підсилять нашу гру. Вже сьогодні в нас пробивався малюнок гри; у нападі та у захисті були непогані моменти, що змінювалися провалами. Найгірше - коли наш суперник починає захищатися агресивніше, а ми, замість того, щоб покращити командні взаємодії, збиваємося на індивідуальну гру, що ще більше псує нам ситуацію. А викараскатися з цієї ями, як трапилося і сьогодні у останній чверті, вже не можливо.

Мені не хотілося б когось виділяти, адже відповідальними за результат усі були у рівній мірі. Тренерський штаб також винний у тому, що трапилося: ми ще не "дійшли" до гравців, ще дечому їх не навчили. Але ми все проаналізуємо, побачимо, які зміни необхідно робити. Адже лише з такими командами видно, чого ми насправді варті. Видно, які в нас сильні сторони, які в нас слабкі сторони. Будемо намагатися удосконалити сильні сторони та приховати слабкі.

Добре, що ми подивилися на наших гравців на тому рівні, на якому вони гратимуть відбір на Чемпіонат Європи з нашими трьома конкурентами. Слава Богу, що в нас ще є час. З 31-го числа ми будемо грати, будемо планомірно готуватися, будемо підтримувати наших хлопців, адже вони були вкинуті у м'ясорубку, яку дуже важко витримати.

Зараз в нас буде декілька вихідних, після чого ми збираємося у Пущі Водиці та починаємо все аналізувати. Восьмого та дев'ятого в нас будуть дві контрольні гри з Фінляндією на виїзді, після чого гратимемо з Грузією вдома. Не слід сподіватися на те, що в нас там буде легка прогулянка. В Європі зараз немає слабких команд, а Грузія з її складом давно заслуговує на те, щоб грати у дивізіоні А".

Коментарі ()