Головне

Два чемпіонські титули для Team Ukraine racing with Ferrari

11.11.2013 12:12 932 0
Два чемпіонські титули для Team Ukraine racing with Ferrari

Всього на свій другий рік існування після неймовірно драматичною розв'язки Team Ukraine racing with Ferrari завоювала відразу два чемпіонські титули й одну "бронзу" у серії Ferrari Challenge Europe!

Після завоювання командного титулу в міжнародній серії GT Sprint International і "бронзи" в особистому, до завершального етапу Ferrari Challenge Europe українці також підійшли лідерами. Сергій Чуканов очолював залік для професійних пілотів Trofeo Pirelli, Андрій Лебідь йшов 3-м в Coppa Shell, зберігаючи шанси на титул, а Team Ukraine racing with Ferrari впевнено очолювала командний залік Ferrari Challenge Europe. Однак, здавалося, в останній вік-енд сезону все, або майже все, грало проти українців!

Так, незважаючи на відмінні часи на тестових сесіях і тренуваннях, з погодними умовами, які змінилися, у п'ятницю перша ж кваліфікація Чуканова вдається. Він поступається самому собі майже секунду, показуючи тільки 7-й час. Більше того, саме його головний суперник - Даніель Манчінеллі, який поступався перед цим етапом українцеві 21 балом, завойовує поул, а разом з ним і одне бонусне очко. На довершення до всього, за перемогу Сергія на попередньому етапі максимальний "гандикап успіху" в комбінації з іншими і зовсім відсуває українця на 15-е стартове місце.

Проте, вже на старті Чуканов відіграє кілька позицій і до кінця першого кола йде 9-м. Потім йдуть дві неймовірних дуелі спочатку з відверто блокуючим на грані фолу Джакомо Страттою, а потім з не менш непоступливим Даніеле Ді Амато. Чуканов зміг випередити їх, однак через досить серйозну аварію попереду, на трасу був випущений "сефеті кар". Він відібрав можливість для подальшої боротьби, і Чуканов так і залишився на 6-му місці, однак якщо згадати старт з 15-ої позиції... Проблема полягала в тому, що гонку виграв Манчінеллі, і тепер різниця між ними скоротилася до 5 пунктів!

Друга кваліфікація виявилася лотереєю, де за ще більш-менш сухої траси встиг проскочити тільки лише Стефано Гай, тоді як усім іншим вже акомпанував дощ. Сергій відчайдушно намагався поліпшити свій час, і у нього це вийшло, коли наприкінці він став 3-м, а Манчінелллі виявився тільки 7-м . З урахуванням "гандикапів успіху" тепер вже для інших пілотів Сергій просунувся на друге стартове місце, а Манчінеллі також виявився акурат позаду українця, на 4-й позиції.

 

Старт вирішальної гонки давався на підсихаючій після дощу трасі, тоді як машини пілотів були "взуті" у сліки, що ще більше "пожвавило" гонку, яка заслужила називатися не інакше, як спортивним трилером, гідним фіналу будь-якого світової першості. Чуканов був явно швидшим за Гая, проте той вперто блокував українця, позаду якого зріс неймовірно швидкий у цей день Філіпп Барон.

Колишній чемпіон Ferrari Challenge викрив момент чергової атаки Чуканова і зміг випередити українця. Проте, Сергій не розгубився і відповів люб'язністю суперникам, що зайнялися один одним, випередивши їх обох в одному чудовому маневрі. Українець лідирує, тоді як Манчінеллі застряг на 5-му місці, та ще й в трафіку. Але, не тут було. Барон все ж випереджає Чуканова, який пізніше поступається і Максу Бланкарді.

Тим не менш, Макс виступав в іншому заліку і не відбирав очки в українця, більше того, в цей же час Даніель отримує важкий удар від Сема Сміта, опускаючись на 7-е місце. На жаль, але саме Сміт робить помилку і потрапляє в аварію, викликаючи тим самим "сефеті кар". При такому положенні перевага українця над Манчінеллі становила б 178 проти 166 очок, але за три хвилини до фінішу гонка все ж відновлюється.

Усвідомлюючи всю відповідальність, Чуканов акуратний на рестарті, але це дає можливість його суперникам випередити його, і українець в мить ока виявляється замість 3-ої позиції на 5-й (4-й у європейському заліку), з Манчінеллі на хвості. При такому фініші Сергій все ще впевнено перемагав би, більше того, пропусти він італійця, все одно підсумкова перевага залишалася б на боці українця, нехай і вимірювалася б лише трьома очками. Вболівальники затамували подих, і в першому повороті останнього кола гонки італієць йде в атаку. Сергій залишає йому місце, однак Манчінеллі не розраховує і вибиває "жовто-блакитний" Ferrari, який залишається у гравійної пастці.

Даніель спокійно фінішує на 4-му місці в європейському заліку, випереджаючи тепер українця на 4 очки. Напевно, наступні 10 хвилин перетворилися на справжній кошмар для всіх українських уболівальників, не кажучи вже про тих, хто так чи інакше пов'язаний з Team Ukraine racing with Ferrari. Однак спортивна справедливість перемогла. Судді дають Манчінеллі за його "обгін" 25-секундну пеналізацію, яка відсуває його на 8-е місце в європейському заліку, і після призерів заключної гонки сезону на подіум запрошується Сергій Чуканов - українець стає чемпіоном Ferrari Challenge Europe!

 

Не менш драматично гонка пройшла і для другого пілота Team Ukraine racing with Ferrari Андрія Лебедя. У першій кваліфікації українець показує свій кращий час за весь вік-енд, ставши 4-м. Він поступається трішки Девіду Гостнеру, але впевнено випереджає лідируючого у заліку Coppa Shell Дірка Адамськи. Більше того, з урахуванням всіх "гандикапів успіху", саме українець стартує з першого місця, тоді як Адамськи і зовсім тільки з 13-го. Лебідь впевнено перемагає в першій гонці, проте обидва його суперники також збирають хороший урожай. Гостнер фінішує 3-м, а Адамський 6-м в європейському заліку, все ще зберігаючи за собою лідерство з перевагою всього один бал над Девідом і 12 - над Андрієм.

Лебідь викладається в другій кваліфікації і показує 3-ій час, "гандикап успіху" за "бронзу" на попередньому етапі відсуває його на 5-е місце, але головні суперники все одно позаду. Незважаючи на безпосередній пресинг з боку Гостнера, Андрій випереджає зазвичай агресивного Фонса Шелтему і вже було виходить на 3-є місце, але, на жаль, мокрий від дощу поребрик "підловлює" українця, і гонка для нього закінчується розворотом з наступним серйозним ударом об відбійники.

Справедливості заради треба сказати, що Лебідь був першим, і подібних випадків тільки в одній цій гонці налічувалося з десяток. Більше того, Адамськи потрапив у схожу аварію, тим самим, остаточно віддавши чемпіонський титул Coppa Shell Девіду Гостнеру. У цей день Гостнер був просто нестримним, лише на фініші з новиною про виліт Адамськи він впустив перемогу, фінішувавши 2-м. Тим не менш, завдяки більш ніж впевненому сезону, в якому він відзначив три чудових перемоги, незважаючи на аварію у вирішальній гонці, Андрій Лебідь стає бронзовим призером заліку Coppa Shell .

У неділю вік-енд вінчав Світовий фінал Ferrari, який проводився в ювілейний, 20-й раз. На жаль, але після своєї аварії в суботу Андрій Лебідь не зміг взяти участь у ньому, зате Сергій Чуканов компенсував відсутність другого українця. Саме "жовто -блакитна" Ferrari була центром уваги гонки і приблизно 80% від 40 хвилин гонки камери і режисери трансляції тримали саме її в полі зору телеглядачів. І на те були свої причини, так як саме українець був найактивнішим пілотом на трасі.

Стартуючи з 15-го місця, Сергій разом вийшов на 8-е, а до кінця першого кола вже був 6-м. На 2-му колі Чуканов випереджає одного з лідерів Азіатсько-Тихоокеанської серії Ferrari Challenge, а потім і ветерана "челленджа" Макса Бланкарді. Попереду українця залишилися тільки три лідери, і якщо Філіпп Барон зміг відірватися, то Стефано Гай і Даніеле Манчінеллі перебували в його полі зору. Після серії обов'язкових піт-стопів диспозиція не змінилася, однак Сергій зміг впритул наблизитися до двох суперників. В останні 15 хвилин гонки за друге місце розгорнулася справжня, причому потрійна, дуель, яка без жодного перебільшення стала окрасою Світового фіналу Ferrari.

Незважаючи на дощ, просто неймовірним маневром по зовнішній траєкторії українець випереджає Гая і видається за своїм вчорашнім кривдником. За 7 хвилин до фінішу гонки після психологічного тиску на суперника фарами, Чуканов випереджає італійця і при старті з 15-го місця виходить на 2-е. На жаль, але на прямій Манчінеллі контратакує і повертає собі другу позицію. Більше того, Сергія мало не спіткала доля його напарника, коли в тому ж місці і він чіпляє поребрик.

 

Проте, продемонструвавши неймовірну реакцію, Чуканов "відловлює" автомобіль, проте це коштувало йому 3-го місця. На останньому колі перегонів Сергій кинувся в атаку на Гая, але Стефано знову відверто блокував суперника, залишивши українця першим поза подіумом. Проте, якщо згадати, що Сергій стартував з 15-ої позиції, фініш 4-м можна цілком прирівняти до перемоги, адже далеко позаду українця залишилося більше двох десятків кращих професійних пілотів Ferrari Challenge з усього світу.

А головна перемога була завойована напередодні, коли в свій дебютний рік виступу в Ferrari Challenge Europe Чуканов став чемпіоном, причому відразу в заліку для професійних пілотів Trofeo Pirelli. Більше того, не тільки на свій другий рік участі в Ferrari Challenge Europe, а взагалі в другий рік існування, Team Ukraine racing with Ferrari стає чемпіонкою в командному заліку Ferrari Challenge Europe. Саме таку мету команда ставила перед собою, приходячи в цю престижну європейську моно-серію на початку минулого року. Team Ukraine racing with Ferrari випередила найближчу з суперниць більш ніж на 40 очок, залишивши далеко позаду всіх завсідників Ferrari Challenge. А деякі з яких виступають у "Челлендж" з моменту його зародження більше 20 років тому. З урахуванням командного титулу в GT Sprint International Series, за цей рік на рахунку Team Ukraine racing with Ferrari три чемпіонські титули і дві "бронзи" - українським вболівальникам є не тільки чому радіти, але і чим пишатися!

ferrari-team.com.ua

Коментарі ()