Головне

Алонсо виграє другий Гран Прі поспіль

12.10.2008 10:06 423 0
Алонсо виграє другий Гран Прі поспіль

На фініші сезону найсильніші команди обмінялися безрезультативними гонками - в Сінгапурі гонщики "Феррарі" не заробили очок, в Японії без очків залишилися гонщики "Макларена". І у обидвох випадках перемогу святкував Фернандо Алонсо.

Перемогу іспанця в Сінгапурі багато хто вважав випадковою - у хід гонки втрутилася машина безпеки, але друга перемога поспіль - закономірність. Поки претенденти на титул з'ясовують відносини, Алонсо використовує будь-яку можливість. "Рено" помітно прогресує, що підтверджує і четверте місце другого номера команди - Нельсона Піке-молодшого.

Старт виграв Райкконен. Льюіс Хемілтон жорстко блокував фіна в першому повороті, і гонщикам лідируючої групи довелося виїхати на смугу безпеки, щоб уникнути зіткнення. Алонсо і Кубіца очолили гонку. На наступному колі Масса широко зайшов у десятий поворот і Хемілтон вийшов вперед, але Феліпе контратакував, заїхавши на узбіччя, і вдарив "Макларен" Льюіса. Британця розвернуло, і з п'ятого місця він відкотився у хвіст гонки.

Зіткнення між Хемілтоном і Массою на другому колі перекреслило амбіції обох лідерів Чемпіонату на успіх в Японії. Фото Reuters.

Стюарти оперативно розглянули інциденти і покарали двох головних претендентів на титул штрафним проїздом по піт-лейн, Хемілтон і Масса вибули з боротьби за перемогу, але бразильцеві все ж таки вдалося відіграти очко, фінішувавши восьмим. (Вже після гонки доля подарувала Массі ще одне очко - покараний 25-секундним пенальті Себастьян Бурде перемістився з шостої на десяту позицію).

Алонсо зміг відірватися від Кубіци, зберігши перевагу, не зважаючи на ранній піт-стоп. У боротьбі за друге місце Кімі Райкконен намагався атакувати Роберта, але розстановка сил не змінилася.

Тактика одного піт-стопу не виправдала себе для Марка Уеббера і Ніка Хайдфельда - обидва опинилися за межою очкової зони.

Несподіваний подіум цікавого Гран Прі, кінцівка сезону обіцяє бути неймовірною – вся боротьба за титул ще попереду.

Хоча Кімі Райкконен втратив теоретичні шанси захистити свій титул, у першій трійці боротьба загострилася - Масса скоротив своє відставання від Хемілтона на два очки, а Кубіца на 8. У Кубку конструкторів знову зміна лідера - "Феррарі" випереджає "Макларен" на 7 очок.

Результати Гран Прі Японії:

 ПілотКомандаРезультатОчки
1Фернандо Алонсо Рено1:30.21.89210
2Роберт Кубіца БМВ Заубер+5.2
8
3Кімі РайкконенФеррарі+6.4
6
4Нельсон ПікеРено+20.5
5
5Ярно Труллі
Тойота
+23.7
4
6Себастьян ФеттельТоро Россо+39.2
3
7Феліпе Масса
Феррарі+46.1
2
8Марк Веббер Ред Булл +50.8
1
9Нік Хайдфельд
БМВ Заубер+54.1
 
10Себастьян Бурде*Торо Россо
+59.0
 
11Ніко Росберг
Вільямс+1:02.0
 
12Льюіс Хемілтон
Макларен+1:18.9 
13Рубенс БаррікеллоХонда
+1 коло
14Дженсон БаттонХонда+1 коло
 
15Казукі НакаджімаВільямс+1 коло
 
Зійшли:
16Джанкарло Фізікелла Форс Індія
+46 кіл
 
17Хейккі КовалайненМакларен+12 кіл
 
18Адріан Сутіль Форс Індія+32 кола
 
19Тімо Глок
Тойота
+47 кіл
 
20Девід Култхард
Ред Булл
+48 кіл 
*з урахуванням 25-секундного штрафу

За матеріалами F1News.Ru

Коментарі ()