Головне

Гран-прі Великобританії. Хемілтон провів свою найкращу гонку

06.07.2008 18:54 252 0
Гран-прі Великобританії. Хемілтон провів свою найкращу гонку

Під акомпонимент дощу на домашньому автодромі у Сільверстоуні блискучу гонку провів лідер "Макларена" Льюіс Хемілтон. Британець вдало стартував, відігравши одразу три позиції, а вже після чотирьох кіл перегонів обійшов і свого партнера по команді, володаря поул-позиції - Хейкі Ковалайнена.

Хемілтон очолив чемпіонат, зрівнявшись за кількістю очок з Ряйкконеном і Массою.

Британський пілот мабуть єдиний, хто не припускався помилок не зважаючи на важкі погодні умови. Впевнене пілотування дозволило йому фінішувати з переконливою перевагою, і зробити круговими усіх, хто не потрапив на подіум. "Це була найкраща перемога за мої два рокки у "Формулі-1, - розповідає він - Гонка була одною з найскладніших. Я гадав, що якщо в мене вийде доїхати першим, вона стане найкращою".

Партнер Льюіса по команді, Хейккі Ковалайнен, був не настільки стрімким і припустився низки помилок, що дозволило йому дістатися фінішу лише п'ятим.

Представник "БМВ Заубер" Нік Хайдфельд фінішував другим, втретє за сезон на подіумі. Роберт Кубіца втратив шанси на очки, завершивши гонку у гравійній пастці за 20 кіл до фінішу.

Феноменальний результат у Рубенса Баррікелло. Він знову на подіумі, вперше з 2005 року. І вперше з результатом такого гатунку для "Хонди". Найбільшу роль у результаті Баррікело зіграла командна тактика - болід бразильця був єдиний у пелетоні, який їхав частину дистанції на гумі для екстремального дощу. Це дало можливість відігравати близько 10 секунд на колі у найближчих переслідувачів.

"Я обганяв гонщиків по внутрішній і зовнішній траєкторії, приголомшливо! Ми прийняли вірне рішення, оскільки до цього я трохи розбив машину. Я проінформував команду, що їду в бокси і попросив поставити дощову гуму" - розповідає Баррікело, який перемістився одразу на десятий рядок особистого заліку.

Льюіс Хемілтон на трасі і на подіумі. Фото офіційного сайту команди Vodafone McLaren Mercedes

Вкрай невдало виступив Феліпе Масса. Його "Феррарі" очевидно не було налаштоване для настільки вологої траси, і бразильский пілот раз за разом втрачав контроль над болідом. "Було дуже багато аквапланування, важко було утриматися на траєкторії і я наробив багато помилок. Це складно пояснити", - відзначає він.

Не зважаючи на помилки, його партнер по "Феррарі", Кімі Ряйкконен, виявся більшою мірою "людиною дощу". Перед першим піт-стопом фін навіть почав трохи тиснути на Хемілтона, але невдало обрана тактика зміни гуми відкинула його далеко назад. Але наприкінці гонки Ряйкконен оговтався і зміг фінішувати четвертим.

Фернандо Алонсо за два кола до фінішу не зміг втримати п'яту позицію. А вже перед самим фінішем Казукі Накадзіма поступився сьомою позицією Ярно Труллі. Боротьбя за очки тривала до останньої хвилини!

Провалила гонку команда "Ред Булл". Девід Култхард не проїхав по трасі і кола, коли зіткнувся з Себастьяном Феттелєм - обидва пілоти вимушені були повертатись у бокси пішки. А Марк Уеббер, який стартував з першого ряду, майже одразу після старту не зміг втримати свій болід і боротьбу за високі місця припинив. У підсумку він тільки десятий.  

Отже після "екватора" Чемпіонату маємо трійку лідерів - Хемілтона, Массу і Ряйкконена - у заліку кожного з яких по 48 очок. Лише на 2 очки відстав від них Роберт Кубіца. Так що боротьба за чемпіонство обіцяє бути надзвичайно непередбачуваною і цікавою. 

Результати Гран-прі Великобританії:

 ПілотКомандаРезультатОчки
1Льюіс ХемілтонМакларен1:39:09,4410
2Нік ХайдфельдБМВ Заубер+1:08,5
8
3Рубенс БаррікеллоХонда+1:22,26
4Кімі РяйкконенФеррарі+1 коло
5
5Хейккі КовалайненМакларен+1 коло
4
6Фернандо Алонсо Рено+1 коло3
7Ярно Труллі Тойота+1 коло 2
8Казукі НакадзімаУільямс+1 коло 1
9Ніко Росберг Уільямс+1 коло  
10Марк Уеббер Ред Булл +1 коло
 
11Себастьян Бурде Торо Россо+1 коло  
12Тімо Глок Тойота+1 коло  
13Феліпе МассаФеррарі+2 кола
Зійшли:
14Роберт Кубіца БМВ Заубер+21 коло  
15Дженсон БаттонХонда+22 кола 
16Нельсон Піке Рено+25 кіл 
17Джанкарло Фізіккела Форс Індія +34 кола 
18Адріан Сутіль Форс Індія +50 кіл 
19Себастьян ФеттельТоро Россо+60 кіл 
20Девід КултхардРед Булл +60 кіл  
Коментарі ()