Головне

Гран-прі Канади. Кубіца отримує першу перемогу і очолює Чемпіонат

08.06.2008 23:55 406 0
Гран-прі Канади. Кубіца отримує першу перемогу і очолює Чемпіонат

Польский пілот "БМВ Заубер" Роберт Кубіца здобув першу у своїй кар'єрі перемогу на етапі Гран-прі "Формули-1".  Більше того - тепер він тепер лідирує у чемпіонаті!

Ця перемога дуже важлива і для команди - для "БМВ Заубер" вона також перша за її історію, і відразу дубль! Другим фінішував партнер Кубіци Нік Хайдфельд. У Кубку конструкторів баварці обійшли "Макларен" і лише на 3 очки відстають від "Феррарі".

"Ми досягли нашої мети - виграти Гран-прі для команди, я лідирую в Чемпіонаті, так що, сподіваюся, команда підтримає мене на сто відсотків, щоб я зміг захистити це лідерство до останньої гонки", - заявив Кубіца на коференції після закінчення гонки.

Цікаво, що пілоти "БМВ Заубер" використали різну тактику піт-стопів: Хайдфельд їхав з одним, а Кубіца з двома. Німець досить довго лідирував і навіть мав шанси на перемогу, якби Кубіца не виявися просто набагато швидшим.

Третім фінішував пілот "Ред Булл" Девід Култхард. Він здобув перші 6 очок у цьому сезоні. Фінішувати на подіумі ветерану вже давно не вдавалось, хоча у його кар'єрі цей подіум став вже 63-м.

Перші очки в Чемпіонаті й у Тімо Глока - фінішну лінію він перетнув четвертим. Тільки п'ятим фінішував Феліпе Масса, Ярно Труллі - шостий, слід за ним - Рубенс Баррікелло і Себастьян Феттель.

Проте, такий досить незвичний подіум навряд чи був би можливим, якби не неймовірна помилка Льюіса Хемілтона. Коли майже всі утрамбовані сефеті-каром лідери гонки пішли у бокси на піт-лейн сталася дивна аварія, яка і визначила результати гонки. Ряйкконен і Кубіца на виїзді із боксів побачили червоне світло і різко загальмували. У цей час "Феррарі" фіна протаранив болід Хемілтона, а його у свою чергу Ніко Росберг. Болід Кубіци не постраждав, зміг продовжити боротьбу і Росберг. А от два лідера чемпіоната, які реально претендували на подіум, так і не змогли залишити бокси.

Фінський пілот скотився на четверту позицію у особистому заліку. "Мою гонку зіпсував Хемілтон. Звичайно, всі ми припускаємось помилок, але одна справа врізатися на швидкості 200 км/год, а зовсям інша – у машину, що стоїть на червоному сигналі світлофора. Я не злюся, оскільки вже нічого не змінити. Але я незадоволений, оскільки у моєму розпорядженні був шанс на перемогу", розповідає Ряйкконен.

Вже після гонки Хемілтон і Росберг були покарані штрафом у 10 кваліфікаційних місць, тобто на французському Гран-прі вони почнуть гонку не вище ніж з 11-12 місця.

Непогані шанси заробити очки мав Фернандо Алонсо, але за 26 кіл до фінішу, коли він наздогнав і почав пресенгувати Хайдфельда, іспанець не зміг втримати болід і завершив гонку.  Його партнер по команді, Нельсон Піке-молодший, майже традиційно фінішу не дістався.

Результати Гран-прі Канади:

 ПілотКомандаРезультатОчки
1Роберт Кубіца БМВ Заубер1:36:24.44710
2Нік ХайдфельдБМВ Заубер+16,4
8
3Девід КултхардРед Булл +23,36
4Тімо Глок Тойота+42,6
5
5Феліпе МассаФеррарі+43,9
4
6Ярно Труллі Тойота+47,73
7Рубенс БаррікеллоХонда+53,52
8Себастьян ФеттельТоро Россо+54,11
9Хейккі КовалайненМакларен+54,4 
10Ніко Росберг Уільямс+57,7
 
11Дженсон БаттонХонда+1:07,5  
12Марк Уеббер Ред Булл +1:11,2 
13Себастьян Бурде Торо Россо+1 коло 
Зійшли
14Джанкарло Фізіккела Форс Індія +19 кіл  
15Казукі НакадзімаУільямс+24 кола 
16Фернандо Алонсо Рено+26 кіл 
17Нельсон Піке Рено+31 коло 
18Кімі РяйкконенФеррарі+51 коло 
19Льюіс ХемілтонМакларен+51 коло 
20Адріан Сутіль Форс Індія +57кіл 


Коментарі ()