Головне

Кличко нокаутував Сосновскі

30.05.2010 17:50 3302 0
Кличко нокаутував Сосновскі

Чемпіон світу WBC у надважкій вазі Віталій Кличко (40-2-0, 38 KO) захистив титул, нокаутувавши поляка Альберта Сосновскі (42-3-1, 27 KO).

Українець завершив бій у десятому раунді, провівши кілька правих кросів у голову суперника. Після серії з лівого бокового та правого прямого поляк не втримався на ногах і присів у куті рингу - рефері зупинив бій, зарахувавши перемогу Кличка-старшого технічним нокаутом.

До цього Кличко виграв за очками усі дев'ять раундів. Бій відбувся на 60-тисячному стадіоні клубу Шальке-04 "Veltins-Арена" у німецькому Гельзенкірхені.

Багато експертів, незадоволених пануванням Кличків у надважкій вазі, заявляють, що, щоб перемогти братів Кличків, дивізіону потрібен новий Майк Тайсон. Але чи зміг би Залізний Майк здивувати чимось Віталія Кличка? Адже українець виріс на боях молодого Тайсона, як професіонал мав змогу оцінити Льюїса. Ще одна характерна риса нинішнього часу - всі боксери, тренери та промоутери чітко знають, як перемогти Кличків, однак зробити цього ніхто не може.

Ім'я поляка Альберта Сосновскі практично нічого не казало експертам до того часу, доки на початку березня Віталій запропонував чемпіону Європи бій. На його місці мав опинитися Ніколай Валуєв, однак росіянин виявився дуже залежним від рішень свого малопередбачуваного промоутера Дона Кінга.

Історія Сосновскі у боксі дуже проста. Боксер, який почав з кікбоксингу, є професійним бійцем, для якого ринг - робота. Поки Кличко кував перемоги і розчищав дивізіон від американських і не тільки "проспектів", Сосновскі спокійно їздив Європою та заробляв гроші на рингу. Так, серед боксерів є не тільки чемпіони і мішки, але й професіонали, для яких це просто робота, яку треба робити якісно. Неякісним бійцем назвати поляка язик не повернеться, однак до рівня Кличка йому навряд чи вдасться дорости.

Сосновскі перед боєм мали розривати на частини два почуття. Поляк ніколи не мав настільки серйозних суперників (найсильніші супротивники - це переможений ним Денні Вільямс та Франческо Пьянетта, бій з яким завершився сумнівною нічиєю) і не міг не знати про сильні сторони Кличка - страх опинитися "ще одним" серед битих королем дивізіону безумовно був присутнім.

Але мотивація стати чемпіоном світу за найпрестижнішою версією, стати легендою світового боксу - переможцем, не побоюся сказати, самого Кличка - мала підганяти поляка. Надто, що йому не звичний антибокс Кевіна Джонсона.

Заяви самого Віталія, що Сосновскі є суперником високого рівня, не будемо розглядати як явно рекламний трюк. Навіть така свідома реклама свого суперника ніяк не розслабляє Кличка-старшого, який, здається, навіть якщо йому треба перемогти на рингу боксера рівня Данила Перетятька, буде готуватися по максимуму.

Сам бій на стадіоні у Гельзенкірхені нічим не здивував. Кличко з першого раунду захопив ініціативу у свої руки і більше її нікому не віддавав. Перший раунд показав слабку і, водночас, сильну сторону Сосновскі - поляк метушився і робив багато зайвих рухів. Важко сказати, чи це була запланована тактика чи природний прояв "нервів", але кінець бою навів на думку, що швидше - друге.

Українець спокійно розпочав з промацування своїм фірмовим "джебом від стегна", чітко витримуючи вигідну дистанцію. Не можна сказати, що Віталій провів бій ідеально чисто, періодами поляк активізовувався та займав центр рингу, викидаючи велику кількість ударів. Проте, головна складова Кличка у захисті - очі і реакція - підвела українця лише три чи чотири рази, коли супернику вдалося дістати чемпіона. Та і на ці атаки Кличко відповідав відчутнішими підключеннями справа, яких після шостого раунду стало суттєво більше.

Власне, екватор поєдинку став по-своєму вирішальною точкою. Наприкінці раунду поляк спіймав пряму двійку плюс добивання лівим, а перед тим - дуже важкий крос. Претендент спробував активізуватися у наступній трихвилинці, однак вже у восьмому раунді Сосновскі втратив свою рухливість-метушливість і став пропускати чисті прямі. А скільки таких ударів може витримати людина розповідає статистика Кличка-старшого.

Наприкінці дев'ятого раунду дуже зосереджений Кличко після серії проведених ударів під час гонгу навіть дозволив погратися із суперником, показово замахнувшись правою. Добити оглушеного і втомленого суперника для чемпіона стало лише справою техніки.

До речі, бій проти Сосновскі став п'ятим боєм за півтора роки після повернення у бокс і шостим поспіль захистом титулу чемпіона WBC.

Всі фото AP

Коментарі ()